Poznato kada počinje izgradnja zatvorenog bazena u Čačku

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je da će zatvoreni bazen u Čačku biti savremeno i funkcionalno izdanje koje neće biti preveliko opterećenje za budžet grada, niti za džep budućih korisnika.

Izvor: Morava info

Utorak, 06.12.2022.

12:56

Poznato kada počinje izgradnja zatvorenog bazena u Čačku
Foto: Vein Design Studio / Shutterstock.com

On je rekao da bi izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena na lokaciji pored Instituta za voćarstvo, trebalo bi da počne sledećeg leta, prenosi Morava info.

Deo javnosti postavio je pitanje ekonomske opravdanosti objekta koji će, prema najavama, imati površinu od 10.000 kvadratnih metara.

" U mnogim gradovima zatvoreni bazeni su veliko opterećenje za lokalne budžete. Mi smo radili brojne analize u koje su bili uključeni inženjeri i stručnjaci ekonomske struke, i došli do zaključka da jedan tako veliki objekat od 10.000 kvadratnih metara mora da bude ekonomski isplativ ili da bude što manje opterećujući za budžet grada. U samom projektu i moramo imati toplotne pumpe i solarne panele kako bismo troškove što više smanjili. Tu su i lokali za rentiranje koje će se obaviti na javnoj licitaciji. Naravno da će grad morati da finansira zaposlene u koji budu radili u tom novom objektu, moraće da subvencioniše deo ekonomske cene, ali gledaćemo da ona bude što manja " rekao je novinarima gradonačelnik Todorović.

On je istakao da cena ulaznice ne može biti niska kao što je to na otvorenim bazenima, ali će, kako je naveo, biti prihvatljiva za sve korisnike koji žele da koriste bazen.

"Svakako da ćemo uvek, i tu neće biti dileme, subvencionisati ranjive kategorije. Bazen će biti pristupačan i za osobe sa invaliditetom, imaće sadržaje i za malu decu, tako da će za naše predškolce, vukovce, ranjive kategorije, inkluzivne grupe uvek sufinansirati. Međutim, gledaćemo da za ljude koji korišćenje bazena sebi mogu da priušte cena bude prihvatljiva " rekao je Todorović.

On je rekao da se duže od četiri godine radi na realizaciji ideje izgradnje zatvorenog bazena u Čačku i da će u novom objektu, kako je naglasio, biti implementirana najsavremenija tehnološka rešenja.

"Zatvoreni bazeni gradili su se u Srbiji mnogo ranije i Čačak nije imao tu sreću, a možda čak i nesreću, da to bude tada izgrađeno " rogobatno, nefunkcionalno i energetski neisplativo. Sada su nova vremena, zelena energija, toplotne pumpe… Mnogo toga može da se uštedi. Mi smo planski radili gasnu kotlarnicu preko puta lokacije zatvorenog gradskog olimpijskog bazena, pored zgrade Agronomskog fakulteta, tako da i ti troškovi transporta energije budu što jeftiniji. Vodimo računa o svakom dinaru i novim generacijama hožćemo da ostavimo moderan, savremen, funkcionalan, ali i objekat koji neće biti skup za korišćenje " zaključio je Milun Todorović.

Todorović je ranije najavio da će u novom objektu, osim bazena olimpijskih dimenzija, biti i manje kupalište, brčkalište za mališane, platforma za skokove u vodu, bazen za ronjenje na dah. On je naglasio da će to biti jedan od najlepših zatvorenih bazena u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: