Čačanski Spajdermen: "Nikada mi nije bilo teško"

Iako je u žižu javnosti dospeo onog dana kada je odlučio da Gradskim parkom u Čačku provoza rikšu prikačenu na bicikl, izmamljujući osmehe dece i slučajnih prolaznika, Dragan Tolić je pobudio interesovanje mnogih zbog učestalog učešća u raznim humanitarnim akcijama, prilikom kojih se pojavljivao, kako se to obično kaže, "u punoj ratnoj opremi" - u kostimu Spajdermena ili Deda Mraza, podižući raspoloženje i šireći dobru energiju svuda oko sebe.

Izvor: Èaèanski glas

Ponedeljak, 24.01.2022.

11:58

Čačanski Spajdermen:
Arhiva: RINA

Za razliku od mnogih ljudi, koji su klonuli duhom u ovom teškom periodu borbe sa pandemijom korone, ovaj mladi Čačanin je uspeo da sačuva optimizam i da svoju pozitivnu energiju podeli sa drugima. Osim što je za sebe osmislio posao snova, paralelno sa tim je pokušao da pokaže koliko je dragoceno biti društveno odgovoran i pružati svoj doprinos boljem životu zajednice i pojedinaca kojima je pomoć neophodna, piše Čačanski glas.

Mladi Čačanin Dragan Tolić, poznatiji po nadimku Rikša, po zanimanju je ugostiteljski tehničar. Svojevremeno je radio kao kuvar u jednom od lokalnih restorana i, kako kaže, od početka je osećao da to nije posao kojim bi hteo da se bavi čitavog života. Želeo je nešto zanimljivije, pa je zbog toga više puta menjao radna mesta, da bi se baš u periodu pandemije odvažio na vrlo smeo potez – da pokrene mali, sopstveni posao i uvede rikšu, koju je konstruisao njegov drug, kao novo prevozno sredstvo u Čačak.

"Nisam naišao na veliku podršku kada sam obelodanio svoju nameru. Mnogi su me pitali da li sam lud, ali sam bio istrajan u tome da planirano sprovedem u delo. Imao sam zamisao da vozim rikšu samo u parku, a ideja sa kostimom je došla tek pred Novu godinu. Odlučio sam da idem 'na sve ili ništa'. Našao sam kostim Deda Mraza, ukrasio rikšu i otišao na Gradski trg, što je izazvalo velike simpatije među građanima. Nakon toga su usledili pozivi iz medijskih kuća i brojni intervjui, jer sam, prema mišljenju mnogih, napravio nešto sasvim novo i lepo, što nije viđeno u blizini. Deci sam promenio detinjstvo na bolje, a istovremeno i oraspoložio roditelje. Svi su poželeli da se provozaju rikšom sa kokicama u ruci", sa osmehom priča Dragan.

Paralelno sa ovim neobičnim poslom, Dragan je počeo da se bavi i humanitarnim radom. Dobio je predlog iz Kancelarije za mlade da učestvuje u jednoj humanitarnoj akciji i od tada se redovno odaziva svakom takvom pozivu.

"Bilo da je sunčano ili hladno vreme, u kostimu Deda Mraza ili Spajdermena, nikada mi nije bilo teško da svojim vožnjama rikšom uveseljavam mališane u sklopu raznih akcija, organizovanih na Gradskom trgu u Čačku. U svemu tome istinski uživam i veoma sam zadovoljan i srećan kada učinim nešto korisno za ljude u našem gradu", kaže mladi čačanski vozač rikše.

Osim što je učestvuje u raznim akcijama, Dragan redovno pokušava i da utiče na ljude da žrtvuju deo svog slobodnog vremena i svojim aktivnostima oplemene život zajednice.

"Uvek sam nastojao da podstaknem i druge, a prvenstveno mlade, da se priključe humanitarnim akcijama, jer ako svi izdvojimo makar po jedan dinar, učinićemo dobro delo nekome kome je naša pomoć veoma dragocena. Bitno je da svi budemo jedinstveni i učinimo bar mali korak, pružajući svoj doprinos za nečije bolje sutra. Bilo bi lepo da smo svi zdravi i da živimo u blagostanju, ali naša realnost nije uvek tekva. Upravo zbog toga, obaveza svih nas je da uložima bar malo truda da olakšamo život pripadnicima zajednice kojima je naša pomoć potrebna. Kancelarija za mlade ima dobru ekipu mladih ljudi, koji svojim aktivnostima postižu mnogo. Pozivam sve mlade da se pridruže ovom iskusnom timu aktivista i da udruženim snagama učinimo nešto lepo i korisno za našu zajednicu", poručuje ovaj mladi Čačanin.

Grad Čačak nudi sve više sadržaja za mlade generacije i postaje sve poželjnije mesto za život, smatra Tolić, ali istovremeno i ocenjuje da su mladi najčešće nezainteresovani za aktuelna dešavanja i bilo kakav vid aktivizma.
Arhiva: RINA
"Veoma je bitno da i mi, mladi, bar povremeno, napravimo neki iskorak koji će poboljšati život u našoj zajednici, bilo da je reč o humanitarnim, ekološkim ili nekim drugim akcijama. Dovoljno je, bar s vremena na vreme, da očistimo od smeća ulicu u kojoj živimo ili delić priobalja Zapadne Morave. Mladi misle da kao jedinke ne mogu ništa da promene, a najverovatnije, i nisu dovoljno informisani da mogu da se udruže i zajedno sa Kancelarijom za mlade pokrenu neke nove akcije kojima će realizovati svoje ideje i uticati da kraj u kome žive postane daleko bolji. Kad očistimo ispred svoje kuće, bacimo papirić u kantu, priskočimo u pomoć komšiji ili lepom rečju nekome ukrasimo dan, bićemo mnogo zadovoljniji. Verujem da ćemo se uskoro izboriti sa pandemijom i smatram da ćemo tek nakon toga moći da uočimo pravi potencijal našeg grada, jer je sasvim evidentno da se on u poslednjem periodu mnogo promenio", objašnjava on.

Poput mnogih mladih ljudi, i Dragan je pokušao da novac zaradi daleko od svoga grada. Pre dve godine je radio u Kotoru, ali se vratio u rodni kraj da svoju budućnost gradi u Čačku, jer tu, kako oseća, najviše i pripada.

"Uvek ističem da više vredi energija na Gradskom trgu u Čačku nego neke velike pare. Svi su vedri i nasmejani, deca se voze rikšom, a roditelji uživaju u njihovim zadovoljstvu. Nema lepše stvari u Srbiji i šire. Nije mi teško da krstarim gradom u kostimu Spajdermena i na temperaturi od 35 stepeni, jer to nekoga čini srećnim. Uvek potenciram na tome da je najvažnije da se ljudi bave poslom koji vole, a kada to postignu uvek u sebi nađu i dodatnu energiju da budu društveno odgovorni, da podrže one kojima je pomoć najneophodnija. U današnjem društvu su mnoge stvari precenjene, zaboravili smo na skromnost i one sitne radosti. Decu treba učiti tradicionalnim, pravim vrednostima. Jedan srdačan pozdrav i iskren osmeh mnogo više vrede od lažnog sjaja, jer šire pozitivnu energiju", kaže, između ostalog, Tolić, opisujući svoj život i pogled na svet.

Uvek prvi u akcijama Kancelarije za mlade

Kako ističu u čačanskoj Kancelariji za mlade, Tolić je uneo mnogo vedrine i entuzijazma u sve akcije u kojima je do sada učestvovao.

"Dragan je, pre svega, dobar čovek. Uvek je spreman da pomogne drugima. Plemenit je i skroman, ali i veoma preduzimljiv i kreativan. O tome najbolje svedoči to što je na jednostavan, ali originalan način uspeo da zabavi decu našeg grada, vozeći rikšu u kostimu Deda Mraza ili Spajdermena, a poznavajući ga, očekujem da će i u narednom periodu osmišljavati nova iznenađenja za mališane i njihove roditelje. Poboljšao je atmosferu u gradu. Slobodno mogu reći da je obogatio i turistički potencijal našega grada, jer nema mesta u Srbiji u kome se nije čulo za Dragana iz Čačka i njegovu rikšu, a da ne govorim mnogo o njegovoj snažno izraženoj empatiji prema ljudima u nevolji. Dovoljno je reći da je uvek među prvima u akcijama koje organizuje Kancelarija za mlade i da sa sobom nosi neuništivi entuzijazam, veru u ljudsku dobrotu i ogromnu ljubav prema lokalnoj zajednici kojoj pripada", rekla je Marjana Petronijević, koordinator Kancelarije za mlade u Čačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: