Svetski dan bicikla obeležen "Bicikl šik" vožnjom

Svetski dan bicikla obeležen je u Beogradu vožnjom u kojoj je učestvovalo na stotine biciklista, uz poruku da je neophodno raditi više na promociji biciklizma kao prevoznog sredstva.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.06.2022.

14:42

Svetski dan bicikla obeležen
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ UN SRBIJA

Povodom obeležavanja tog dana UN Srbija, ambasada Kraljevine Holandije i Udruženje "Ulice za bicikliste", u prisustvu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, organizovali su u petak posebno izdanje Kritične mase sa temom Bicikl šik, navodi se u saopštenju UN Srbija.

Kako se dodaje, učesnici su bili pozvani da se obuku šik, onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večernji izlazak ili u pozorište, a cilj manifestacije je bio da se pokaže da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.

Događaju se priključila i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja je naglasila da je ovakva inicijativa neophodna za podizanje svesti o temi životne sredine i zelene agende.

Istakla je da Srbija prepoznaje značaj promocije zdravog života i smanjenja buke i zagađenja i poručila da je potrebno da čuvamo i održavamo zdrav ritam života svih nas, čuvamo životnu sredinu, ali i da nastavimo da ulažemo u infrastrukturu za urbani biciklizam.

"Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržava ovakve inicijative i nastavićemo da učestvujemo u akcijama koje će doprineti boljoj budućnosti i za nas i za generacije koje dolaze", rekla je Matić.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob je ukazala da je biciklizam odlična opcija prevoza za urbana područja jer smanjuje zagađenje i troškove za sve.

"Više od 50 odsto kretanja u urbanim područjima je manje od pet kilometara i lako se može obaviti biciklom. Treba nam više biciklističkih staza, bolja infrastruktura, kako bi svi bezbedno vozili bicikl kroz sve delove grada", rekla je Žakob.

Holandija je jedna od zemalja u kojoj je biciklizam način života te se tim povodom u vožnju uključio ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Joust Reintjes.

"Mnogi biciklisti koji su nam se danas pridružili su potvrda da je dosta ljudi voljno da koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Bicikl je zdrav za ljude i okolinu, jeftino je prevozno sredstvo, lako za parkiranje", rekao je ambasador.

Naveo je da je to vid transporta koji je pogodan za sve bez obzira na godine, životni stil ili profesiju i izrazio nadu da će više biciklista na ulicama uticati i na kulturu u saobraćaju i bolju infrastrukturu.

Zoran Bukvić iz udruženja Ulice za bicikliste podsetio je da se gradovi u 21. veku suočavaju sa mnogim izazovima, a da je transport samo jedan od njih.

"U borbi protiv zagađenja, ali i klimatskiih promena, moramo da se prilagodimo održivim vidovima kretanja kao što su pešačenje, vožnja bicikla i kvalitetan javni prevoz. Vožnju bicikla treba da prestanemo da doživljavamo samo kao sport i rekreaciju, već i kao ravnopravan vid transporta", rekao je Bukvić.

Biciklisti su prešli do Novog Beograda, dela grada poznatog po velkom broju poslovnih centara gde su promovisali bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, ali i do škole, fakulteta ili za večernji izlazak, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tom prilikom poslata snažna poruka poslodavcima da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: