Spomenik predsedniku Angole uskoro u istoimenoj beogradskoj ulici

Odbornici Skupštine grada na poslednjoj sednici usvojili su odluku o podizanju spomenika Agostinu Netu, prvom predsedniku Nezavisne Republike Angole.

Izvor: Novosti/Š.M.

Ponedeljak, 09.01.2023.

12:45

Spomenik predsedniku Angole uskoro u istoimenoj beogradskoj ulici
Foto: TANJUG/ VLADA SPORCIC/ nr

On će se nalaziti u istoimenoj ulici na Novom Beogradu, u parku između brojeva 22 i 44, a skulptura je predstavljena polovinom novembra na platou ispred Skupštine grada. Kako je ranije najavljeno, spomenik će na novu lokaciju biti postavljen polovinom januara, pišu Novosti.

Spomenik se podiže sredstvima Ambasade Angole u Beogradu, koja je i inicirala postavljanje ovog obeležja. Ulica Agostina Neta prolazi kroz novobeogradske blokove 67 i 70, od reke Save do železničke pruge i duga je 1.500 metara.

"Angola je naša prijateljska zemlja sa kojom decenijama unazad gajimo bliske bilateralne odnose", istakao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

"Ova zemlja je uvek bila tu kad je trebalo da se pomogne Srbiji, bila nam je podrška u Ujedinjenim nacijama prilikom svih rezolucija, odluka i glasanja."

Agostino Neto bio je najznačajnija ličnost Angole u 20. veku, lekar, pisac i veliki državnik. Bio je predsednik prvog Narodnooslobodilačkog pokreta Angole, koji je 1975. godine postao prvi predsednik tadašnje Narodne Republike Angole, te je i posle njegove smrti, 10. septembra 1979. godine, nastavio da bude obavezna referenca za svakog Angolca i izvor inspiracije novim generacijama. Njegov rođendan, 17. septembar, u ovoj afričkoj zemlji je državni praznik, Dan nacionalnih heroja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: