Grad Beograd preuzima Topovske šupe

Grad Beograd će prostor na Autokomandi, na kojem se nalaze Topovske šupe, do kraja godine proglasiti javnim i na njemu izgraditi memorijalni centar, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.05.2021.

08:35

Grad Beograd preuzima Topovske šupe
Foto: Depositphotos/stoyanh

Time će, rekao je Vesić u intervjuu za “Večernje novosti”, biti ispravljena velika nepravda naneta stradalim Srbima i Jevrejima, kad je pre petnaestak godina taj prostor, neprimereno, prodat za izgradnju tržnog centra.

Vesić je podsetio da je u toku izrada Plana detaljne regulacije tog dela grada.

"Kada krajem godine Plan detaljne regulacije bude završen i usvojen, i kada taj prostor dobije javnu namenu, Grad će zajedno sa Jevrejskom zajednicom raspisati konkurs za njegovo uređenje i izradu memorijala. Ovde nisu stradali samo Jevreji, već i Srbi, početkom Drugog svetskog rata baš tu su držani taoci koje je nemački okupator ubijao", rekao je Vesić.

Govoreći o zaštiti životne sredine, Vesić kaže će najveći zagađivači Beograda, divlje deponije i buka, biti stavljeni pod kontrolu, kao i da otpad neće moći da se odlaže ni na privatnim, a ne samo na javnim površinama.

Naveo je da će izmenom propisa biti predviđeno oduzimanje vozila onima koji stvaraju divlje deponije.

“Tražio sam da se u okviru izmena Zakona o planiranju i izgradnji uvede da budući investitori pre dobijanja upotrebne dozvole prilože dokaz o kretanju građevinskog otpada. A, zakon o buci, koji Grad priprema za Ministarstvom za zaštitu životne sredine, nadam se u junu može da uđe u skupštinsku proceduru”, rekao je zamenik gradonačelnika.

Naveo je da će Zakon o buci omogućiti lokalnim samoupravama da na licu mesta sankcionišu one koji prave buku, ali i da oduzmu predmete koji je stvaraju.

“Svi komunalni milicioneri imaće merače jačine zvuka koje će moći da upotrebe odmah, za čiju kupovinu smo u Beogradu već opredelili sredstva. Do sada je ekološka inspekcija morala da se najavi i da angažuje ovlašćenu firmu koja meri buku, a ugostitelji, naravno, za to vreme smanje muziku i - buke nema”, rekao je Vesić.

Pojasnio je da će ugostitelji u budućnosti, da bi mogli da emituju muziku posle ponoći, morati da ugrade akustičnu izolaciju i dodao da će im za to će biti ostavljen razuman rok od nekoliko godina.

Na pitanje kada će biti uspostavljeni kriterijumi za postavljanje objekata na vodi, Vesić je rekao da očekuje da taj zakon uđe u maju u skupštinsku proceduru.

“Kada bude usvojen, mi smo u obavezi da donesemo plan postavljanja objekata”, rekao je Vesić.

Podsetio je da je Grad dobio nadležnost da uređuje propise i naplaćuje naknadu za postavljanje ovih objekata za koje, dodaje, od 2011. godine nije naplatio ni dinara.

“Vodićemo računa da svi splavovi dobiju legalne priključke za vodu i struju, da ne smeju fekalije da izbacuju u reku, kao i da budu u obavezi da čiste priobalje. Da bi dobili mesto, novi splavovi će morati da imaju saglasnost Zavoda za urbanizam”, rekao je Vesić.

Visina takse, kaže, još nije poznata, ali će to biti razumna cena koju će moći da plate i koja će biti dogovorena sa udurženjima ugostitelja.

Govoreći o tome kako Grad planira da očisti "divlja" smetlišta, budući da će na novoj deponiji u Vinči moći da se odlaže samo sortirani otpad, Vesić navodi da JKP "Gradska čistoća" pravi reciklažna dvorišta na svih 17 gradskih opština i da će, kada to bude završeno, preći na posao sortiranja svega što se ne radi na glavnoj deponiji u Vinči.

Na pitanje zašto “Gradska čistoća” pravi postrojenja za preradu šuta, Vesić je rekao da se u Beogradu toliko mnogo gradi da kapacitet deponije u Vinči nije dovoljan.

“Zato ćemo napraviti tri manje deponije sa postrojenjima za preradu, pa će investitori moći da biraju lokaciju na kojoj će odlagati šut. Nekom će one biti bliže od Vinče. U Surčinu ćemo uskoro graditi deponiju kabastog otpada, koji će se tamo prerađivati”, naveo je Vesić.

Pojasnio je i kako će Grad suzbiti taloženje smeća za novčanu nadoknadu.

“Za prekršioce ćemo povećati kazne na 100.000 dinara, a uz to ćemo moći i da oduzmemo vozila onima koji istovaruju otpad nelegalno. U te promene krećemo tokom jeseni kako bahati sugrađani ne bi mogli da zloupotrebljavaju ni površine u privatnom vlasništvu, a ne samo javnom, kako je sada. Postavljaćemo kamere, a prigradske opštine će uvesti poljočuvarske službe”, rekao je Vesić.

Najavio je da će JKP “Gradsko Zelenilo" u maju nabaviti skupu mašinu koje vadi celo drvo sa korenom kako bi se spaslo svako zdravo stablo koje mora da se poseče zbog gradnje.

Takođe, najavio je da će u junu biti pušten u rad novi gradski sajt koji će biti sličan vizuelnom dizajnu novinarskih portala.

“Imaćemo video produkciju, analize, animacije i vesti o razvoju grada. Beograđani će moći da se prijave, postave pitanja, ostave podatke i dobiju odgovore na svoj mejl, SMS”, naveo je Vesić.

Dodao je da će građani moći da dobiju informaciju o tome koliko će, na primer, radovi u njihovom kraju trajati, da će im stizati informacije o promeni trase linija autobusa koje prolaze kroz njihov deo grada, te da će moći da glasaju za projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: