Umetnička dela iz „Jugoeksporta” kulturno blago grada Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da su slike i umetnička dela, koja su danas na aukciji kao deo stečajne mase „Jugoeksporta”, proglašena za kulturno dobro, ali da su procenjena na svega osamdesetak hiljada evra.

Izvor: B92.net

Utorak, 18.05.2021.

09:04

Umetnička dela iz „Jugoeksporta” kulturno blago grada Beograda
Foto: Depositphotos/tinnitusdoll

Podsetio je da je „Jugoeksport” kompanija u stečaju i zbog toga rasprodaje imovinu, ali da je pre nekoliko nedelja oglašena prodaja 148 slika i primenjenih dela. Nažalost, skoro sva dela naših velikih umetnika, koja je kao jedna od najmoćnijih društvenih firmi svojevremeno kupovao „Jugoeksport”, oštećena su.
"To je bezobrazluk i nemar prema kulturnom blagu zemlje. Da bismo sprečili prodaju slika u bescenje, one su na moju inicijativu proglašene za kulturno dobro, što znači da niko nikada neće moći da ih iznese iz zemlje bez saglasnosti Muzeja grada Beograda. Na taj način smo makar sprečili da budu iznete iz zemlje, kao što se dešavalo sa mnogim slikama sa prethodnih aukcija. Pre ove bilo je 36 licitacija gde su prodavane slike i to od raznih preduzeća koja su bila u stečaju. Danas slike srpskih slikara imate svuda po svetu. Odlučio sam da Grad Beograd to više ne dozvoli", rekao je Vesić za TV Hepi, dodajući da će predstavnici Grada danas biti na licitaciji.

Vesić je precizirao i da je ranije tražena privremena mera da se zaustavi prodaja, što je juče odbijeno. Obrazloženje Privrednog suda bilo je da smo u pravu, ali da „treba još jedan dan da odluka o proglašenju kulturnog dobra bude pravosnažna”.
"Odluka je već danas pravosnažna. Morali smo najpre da uplatimo depozit da bismo fotografisali slike i utvrdili stanje, što je bio uslov da one budu proglašene za kulturno dobro", naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će danas lično biti na licitaciji, zajedno sa ministarkom kulture i informisanja, te da su pozvani svi mediji koji, kako je rekao, treba da vide ljude koji žele da „uzmu slike koje pripadaju ovom narodu”.
"Nadam se, ipak, da niko od njih neće učestvovati na licitaciji. Te slike pripadaju Gradu, muzeju, nije to ničija dedovina", istakao je Vesić.

Vesić je najavio i da će Grad zajedno sa resornim ministarstvom zahtevati popisivanje svih umetničkih dela u firmama u stečaju, kako bi se izuzela iz stečajne mase.
"Dok sam ja u Beogradu kulturna dela se neće prodavati onako kako su to naučili da rade. Mogu da se ljute na mene koliko god hoće, ali tu sam da branim ono što pripada Beograđanima i našoj zemlji", rekao je Vesić.

Zahvalio je Maji Gojković jer se pokazuje da i Grad i Ministarstvo kulture i informisanja imaju apsolutno isti stav po ovom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: