Beograd - Kultura - B92 Lokal

Proslava Vidovdana ispred spomenika Stefanu Nemanji

Povodom proslave Vidovdana, Simfonijski orkestar izvešće autorsko delo Veljka Kuzmančevića "Lazarus" 29. juna, ispred spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, saopšteno je iz Centra beogradskih festivala (CEBEF), koji organizuje ovaj događaj.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Depositphotos/carloscastilla
Foto: Depositphotos/carloscastilla

Ovaj umetničko-zvučni nastup, kojim će dirigovati Ðorđe Stanković, biće propraćen prikazom života velikog župana Stefana Nemanje, zadužbinara manastira Hilandar, Studenice i Ðurđevih Stupova.

Autor Veljko Kuzmančević izjavio je da knez Lazar Hrebeljanović, kojem je ova poema posvećena, predstavlja jedan od temelja našeg nacionalnog identiteta - predvođenjem vojske u boju na Kosovu i žrtvovanjem života za slobodu, on se upisao u večnost kao simbol herojstva i patriotizma.

"Ova poema teži da izrazi snagu, prkos i pobedu nad nevoljom koja je u protekle dve godine zadesila svet i ugrozila naše živote", kazao je ovom prilikom Kuzmančević.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da uključi mlade sa invaliditetom u kulturne aktivnosti koje neguju tradiciju srpskog naroda - što je ostvareno u saradnji sa udruženjem "Vera ljubav nada".

Pokrovitelj ovog događaja je Ministarstvo omladine i sporta, a svoju podršku pružio je i Grad Beograd.

Ulaz na koncert je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.