Izložba "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981–2021) na bis" otvorena na Trgu Republike FOTO

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas otvaranju izložbe "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981–2021) na bis" na Trgu Republike u organizaciji Grada Beograda i Omladinskog pozorišta "Dadov".

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 20.09.2021.

17:30

Izložba
Foto: Beoinfo

Izložbu je otvorio gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Mladenović je istakao značaj novog talasa koji je nastao u Beogradu pre 40 godina, preneo je Beoinfo.

"Mnogo je mladih ljudi tada bilo pokrenuto albumom „Paket aranžman”, da bi kasnije ostavili neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom rokenrolu. Nadam se da ćemo obeležavajući ovaj jubilej jednog dana u Beogradu imati muzej rokenrola, gde ćemo ovakve fotografije, kao i svu zaostavštinu rokenrola moći da vidimo na jednom mestu", ukazao je Mladenović i istakao da se nada se da će izložba biti organizovana i u drugim gradovima Srbije i regiona.
Foto: Beoinfo
Zorica Kojić, jedna od autora izložbe je istakla da joj je puno srce što je tadašnji muzički andergraund sada predstavljen u centru Beograda, gde mu je i mesto.

"Sjajno da je Beograd početkom osamdesetih godina prošlog veka imao divnu muzičku scenu, ali i divne fotografe koji su zabeležili taj period", istakla je Kojićeva.

Dragan Ambrozić je dodao da je prelomni trenutak podrška institucija da nekadašnja alternativa postane deo opšte kulture i zahvalio je Gradu Beogradu i OP "Dadov".

Frontmen sastava "Električni orgazam" Srđan Gojković Gile je istakao značaj albuma "Paket aranžman".
Foto: Beoinfo
Zahvalio je nedavno preminulom Branku Gavriću na imenu "Paket aranžman".

"Tada smo bili nadobudni klinci i naravno da nismo mogli da se dogovorimo oko imena albuma. Takođe, svaki od ova tri benda ('Šarlo akrobata', 'Idoli' i 'Električni orgazam') je želeo samostalni album. Ispostavilo se da je ponekad ipak dobro napraviti kompromis, a 'Paket aranžman' je to bio", istakao je Gojković.

Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, a obuhvata period razvoja muzičke scene u Beogradu od jeseni 1980. godine do leta 1981. godine. Autori fotografija su Goranka Matić, Goran Vejvoda, Branko Gavrić i Branislav Brajan Rašić. Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: