Za četiri godine 25 vrtića: "To nikada nije bio slučaj"

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je završne radove na izgradnji vrtića u obrenovačkom naselju Belo polje u kojem će, kada u septembru bude gotov, biti mesta za oko 200 mališana. Događaju je prisustvovao predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 02.08.2021.

08:15

Za četiri godine 25 vrtića:
Foto: Beoinfo

Vesić je tom prilikom istakao da se nikada u istoriji Beograda nije dogodilo da za četiri godine bude izgrađeno 25 vrtića i naveo da to nikada nije bio slučaj otkada datiraju počeci organizovanog boravka dece u vrtićima, a to su tridesete godine prošlog veka, prenosi Beoinfo.

"Upravo iz programa tih 25 vrtića trenutno gradimo, završavamo, projektujemo, počinjemo da gradimo ili smo raspisali tendere za 15 vrtića. Od toga se u grupi od prvih osam vrtića skoro svi završavaju. Vrtić u obrenovačkom naselju Belo polje biće gotov u septembru i primiće oko 200 mališana. Izgradnja vrtića u Miloja Zakića na Čukarici se takođe privodi kraju, u Novogradskoj u Zemunu je završen, takođe u Ulici patrijarha Pavla i u Surčinu, dok će vrtić u Krunskoj ulici u septembru moći da primi decu. Pored toga, pre desetak dana počela je izgradnja vrtića na Bežanijskoj kosi, dok će vrtić u Bloku 62 početi da se gradi u narednih mesec-dva dana. To znači da u Beogradu imamo osam vrtića koji su ili završeni ili će moći da prime decu u narednih šest meseci", rekao je Vesić.

Osim toga, Grad je raspisao tendere za izgradnju još sedam vrtića u Mirijevu, Miljakovcu 3, Braće Jerković, Borči, Sremčici, Mladenovcu i Stepojevcu.

"Dakle, 15 vrtića se u ovom trenutku gradi, završava ili projektuje. To je razlog što Beograd u ovom trenutku ima 74 odsto dece predškolskog uzrasta koja pohađa vrtiće. Za razliku od perioda između 2015. i 2016. godine, kada smo imali skoro 16.000 dece na listi čekanja, sada, nakon usvojenih žalbi roditelja, imaćemo oko 1.800 mališana na listi čekanja", istakao je zamenik gradonačelnika.

Kako je rekao, nakon izgradnje pomenutih osam vrtića, liste čekanja neće biti. Sa završetkom vrtića u Belom polju i Bariču, koji opština radi sama, u Obrenovcu takođe neće biti liste čekanja.

"To je velika civilizacijska stvar i nešto na šta sam izuzetno ponosan. Vlada Srbije je svim lokalnim samoupravama dala zadatak da do 2025. godine imaju više od 70 odsto dece upisane u vrtiće i to pokazuje koliko brinemo o mladim ljudima. Nije daleko trenutak kada će poslednje dve ili tri godine predškolskog programa obrazovanja postati deo obaveznog, s obzirom da deca danas postaju funkcionalno pismena sa tri do četiri godine te da deca koja ne pohađaju vrtiće teže postižu rezultate u školi od vršnjaka koji su išli u vrtić", rekao je Vesić.
Foto: Beoinfo
On je dodao da Opština Obrenovac uređuje vrtić u Bariču, koji ima 700 kvadratnih metara i trenutno je neuslovan.

"Trebalo bi da ovih 25 vrtića trajno reše problem liste čekanja. Moram da naglasim da nije isto rešiti problem koji deca imaju sa školom i sa vrtićem. Dete može da putuje u školu, naročito srednju, 15 do 20 kilometara, da menja prevoz i to je donekle normalno, ali vrtići moraju postojati tamo gde deca žive jer nije normalno da u tom uzrastu prelaze pet, 10 ili 15 kilometara do vrtića. Jednostavno, prirodno je da vrtić bude u blizini mesta gde dete živi. Zato i gradimo vrtiće uprkos činjenici da ćemo već sa ovih osam praktično eliminisati listu čekanja. Želja nam je da vrtići ne budu preopterećeni, već komforni i da grupe budu manje, te da vaspitačima ostane što više vremena za svako dete ponaosob", rekao je Vesić.

Pomoćnik predsednika opštine Obrenovac Dragan Blažić rekao je da novi vrtić u Belom polju zahvata površinu veću od 1.450 kvadratnih metara. Osim toga, istakao je da je opština obezbedila prevoz za svu decu iz Bariča do vrtića u Belom polju dok se radovi na izgradnji vrtića u Bariču ne završe.

Direktor Predškolske ustanove "Perka Vićentijević" iz Obrenovca Miloš Desančić je kazao da se uskoro planira i dogradnja novog dela vrtića u naselju Dudovi.

"Izgradnjom novih vrtića i proširenjem postojećih rasteretićemo vrtiće u centru Obrenovca i eliminisati listu čekanja", rekao je Desančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: