Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Vesić najavio: Obnavlja se jedan od simbola prestonice

Grad Beograd je odlučio da u čast 60. godišnjice Prvog samita nesvrstanih koji je 1961. godine održan u našem gradu obnovi obelisk pored Brankovog mosta, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Printskrin, Facebook/Goran Vesić
Foto: Printskrin, Facebook/Goran Vesić

"Prvi Samit nesvrstanih zemalja održan je 1961. godine u našem gradu. Beograd je taj događaj tada obeležio formiranjem Parka prijateljstva na Novom Beogradu. Sećanje na jedan od najvažnijih političkih događaja druge polovine 20. veka čuva i spomenik Obelisk kod Brankovog mosta", podsetio je Vesić.

Kako je dodao, povodom održavanja Devetog samita nesvrstanih zemalja 1989. godine u Beogradu je obnovljen i tom prilikom dobio nov izgled. Ipak, od tada je zapušten i nažalost išaran grafitima.

"Grad Beograd je obezbedio dva miliona dinara da se obnovi obelisk kod Brankovog mosta. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će izvesti njegovu kompletnu restauraciju koja će obuhvatiti čišćenje kamene obloge postamenta i restauraciju samog obeliska, dok će JKP 'Zelenilo Beograd' sprovesti parterno uređenje neposredne okoline", najavio je zamenik gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.