Vesić: Beograd na vodi otplaćuje dug gradu izgradnjom javne infrastrukture

Preduzeće "Beograd na vodi“ glavnom gradu Srbije otplaćuje dug izgradnjom javne infrastrukture, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić dodajući da je trenutno dug nešto veći, jer nije do kraja završen i predat Savski trg.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.12.2021.

17:01

Vesić: Beograd na vodi otplaćuje dug gradu izgradnjom javne infrastrukture
Ilustracija: Depositphotos/ogipetrovic94

Vesić je nakon sednice Skupštine grada Beograda, a odgovarajući na pitanje novinara kakav je status preduzeća "Beograd na vodi" i da li duguje Beogradu, posebno uzimajući u obzir da su na javnom nadmetanju kupili novi plac, pojasnio da su to dva odvojena procesa, odnosno da je na javno nadmetanje mogao da se javi bilo koji investitor i da ta parcela nema veze sa projektom "Beograd na vodi“.

"Suštinski, ima veze sa njihovim poslovanjem u Srbiji, jer to znači da su zadovoljni i žele da šire svoje poslovanje u našoj zemlji, ali ta parcela nije obuhvaćena poslovnim planom Beograda na vodi", dodao je Vesić.

Pojašnjava da se sa "Beogradom na vodi“ radi na osnovu posebnog zakona i Plana posebne namene, a s obzirom da je to projekat koji je proglašen projektom od značaja za Srbiju.

Što se tiče duga, Beograd na vodi Gradu plaća dug kroz izgradnju javne infrastrukture, što znači da javna insfrastruktura koja se gradi u okviru tog projekta prelazi u vlasništvo grada, a što su trgovi, parkovi, ulice, obala, škole, vrtići, pozorišta, pojašnjava Vesić i dodaje da se na taj način i po cenama grada isplaćuje njihovo dugovanje za gradsko građevnisko zemljište.

"U ovom trenutku taj dug jeste veći, jer nije predat Savski trg koji Beograd na vodi radi. Kako se koji objekat javne namene preda, tako se taj dug oduzima i na kraju ćemo doći do nule. Sve što oni rade biće objekti javne infrastrukture koje bi inače grad gradio i plaćao iz svog budžeta“, naveo je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da to nije slučaj samo sa Beogradom na vodi, već da to može da dobije svaki investitor.

"To znači da šta god da gradite imate pravo da u vrednosti 60 odsto dugovanja uradite javnu infrastrukturu“, kazao je Vesić.

Dodao je da će dug Beograda na vodi biti znatno manji kada se završe Savski trg, neke ulice, kad se prošire i urede obale.

"Te pare nisu pobegle iz Beograda, Beograd na vodi će uraditi javne objekte - vrtiće, školu, pozorište. Taj dug je sada malo veći jer ti veliki projekti nisu predati“, ponovio je.

Na pitanje kada će Savski trg biti završen, Vesić kaže da se trenutno rade šine kako bi se povezala Savska ulica sa Nemanjinom, nakon čega ostaje da se uradi jedna kolovozna traka, s obzirom da je jedna već urađena, a što će označiti i kraj izgradnje Savskog trga.

Podsetio je da je na tom prostoru napravljena nova kanalizaciona crpna stanica, da je nedavno završeno njeno testiranje, a da je stara isključena i srušena.

"Veoma brzo će krenuti tramvajski saobraćaj, a kad se postave šine ostaje da se uradi još jedna kolovozna traka i tog časa će Savski trg biti završen“, kazao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: