Uskoro konkurs: Kako će izgledati stanice prve linije beogradskog metroa?

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da Sekretarijat za javni prevoz i JKP "Beogradski metro i voz", u saradnji sa sprovodiocem konkursa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisuje konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn metro stanica prve linije beogradskog metroa.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 27.09.2021.

17:52

Uskoro konkurs: Kako će izgledati stanice prve linije beogradskog metroa?
Ilustracija: Depositphotos/PinkBadger

On je precizirao da u drugoj polovini novembra počinju građevinski radovi na Makiškom polju, gde će se nalaziti depo za metro sistem prve i druge linije, saopšteno je.

Polovinom sledeće godine, dodao je on, kreće i izgradnja tunela, od Železnika preko Belih voda ka Bulevaru vojvode Mišića, a trasa nadalje ide preko Savskog trga, Trga republike, Bajlonijeve pijace, sve do Mirijeva, gde se završava prva linija i odakle se nastavlja druga linija ka Zemunu, prenosi Beoinfo.

Sistem prve i druge linije, precizirao je Stojčić, trebalo bi da bude izgrađen do 2030. godine, s tim da će prva linija biti u funkciji 2028. godine.

"Beograđani su imali priliku da biraju između ponuđenih dizajna kompozicija vozova. Aktivnost koju trenutno sprovodimo jeste arhitektonski konkurs i za dizajn stanica. Ove godine znaćemo kako će sve izgledati, i prostor iznad metro stanica i prostor unutar stanica na prvoj liniji budućeg metroa", naveo je Stojčić za TV Vesti.

Glavni urbanista je najavio i da će se nadalje raditi na integrisanju šinskog sistema, koji zajedno s metroom obuhvata i BG voz i tramvajski sistem.

"To je visokokapacitetni sistem javnog gradskog prevoza, ekološki je najprihvatljiviji i istovremeno najbrži. Upravo se završava javni uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema, koji je trajao mesec dana i na kojem su građani mogli da daju svoje sugestije i primedbe. Takav sistem je način da se konačno razreši čitav niz saobraćajnih problema u Beogradu. Benefiti su višestruki, s jedne strane ekonomski, a s druge brzina komunikacije između svih delova grada biće znatno efikasnija", istakao je Stojčić.

Integrisani šinski sistem daje mogućnost da se šire zelene površine i drvoredi, kao i da se pospešuje pešačenje i bicikliranje kao zdrav način kretanja u gradu, zaključio je glavni urbanista, saopšteno je iz Sekretarijata za informisanje Grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: