Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

U prvoj polovini 2021. porodiljama isplaćeno 244 miliona dinara iz budžeta Grada Beograda

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević pohvalila je inicijativu predsednika države da se uvećaju davanja za porodilje, navodeći da je to pravi primer borbe za narod, opstanak nacije i poboljšanje pronatalnih mera.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Djalek/Shutterstock
Foto: Djalek/Shutterstock

Ona je navela primer koliko izdvajanja za novorođenu decu iznose danas u poređenju sa 2012. i 2013. godinom.

"Tada je porodica koja bi dobila treće dete od Grada i Republike dobijala iznos od 305 hiljada dinara na 24 mesečne rate. Što se tiče Grada Beograda, uslov je bio da zaposlenoj ženi cenzus primanja bude deset hiljada dinara i tada bi dobijala dvadeset hiljada dinara. Takoreći, većina žena u tom trenutku nije ni ispunjavala taj uslov. Takođe, kašnjenja su bila i po godinu dana, tako da su davanja bila i mala i neredovna. Ove godine žena koja dobije treće dete u Beogradu od Grada i Rrepublike ukupno dobija 1,6 miliona dinara na 120 mesečnih rata. To je petostruko veći iznos", kazala je Nataša Stanisavljević gostujući na TV Pink.

Ako hoćemo da imamo dobru socijalnu politiku i brigu o porodiljama, moramo da imamo pare iz budžeta za davanja, ocenila je ona, prenosi Beoinfo.

O tome najbolje govori podatak da je u prvoj polovini 2021. godine pravo na novčana davanja ostvarilo 9.177 porodilja i isplaćeno je 244.410.000 dinara iz budžeta Grada Beograda. U prvoj polovini 2020. godine pravo na novčana davanja ostvarilo je 8.266 porodilja i isplaćeno je 216.075.000 dinara iz budžeta Grada Beograda, što znači da je ove godine skoro 1.000 žena više dobilo pomoć.

Nataša Stanisavljević je podsetila da je predsednik Vučić govorio o novim povećanjima, što je, kako je ocenila, fantastična inicijativa.

Ukazala je i na veliki značaj pojednostavljenja birokratskih procedura, podsećajući da je 2017. godine na inicijativu premijerke Grad prvi pokrenuo servis e-bebe.

"Žene kada se porode više ne moraju da obilaze šaltere kako bi podnele zahteve za bilo koje pravo, već to mogu elektronskim putem da urade u porodilištu", istakla je Nataša Stanisavljević.

Svaka nova mera znači dalju podršku politici nataliteta, naglasila je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Nataša Stanisavljević se osvrnula i na slučaj ostavljanja deteta u gradskom autobusu, koje je sada adekvatno zbrinuto, i još jednom istakla savesnost vozača GSP-a koji je brzo reagovao.

"Ovo je ujedno i apel svim građanima da ukoliko vide dete bez roditeljske pratnje na ulici, bez nadzora i za koje procene da mu je potrebna pomoć, odmah treba pozovu policiju. Bitno je da neizostavno prvo pozovu policiju, jer sve institucije sistema međusobno koordiniraju i razmenjuju informacije. Upravo u ovoj situaciji vidimo kako su u najkraćem mogućem roku, bukvalno odmah reagovale sve institucije sistema. Policija je obavestila Centar za socijalni rad i odmah su pokrenute standardne procedure koje se primenjuju u ovakvim slučajevima. Nama je zaštita i bezbednost dece na prvom mestu", precizirala je Stanisavljevićeva i dodala da je zato najvažnija prijava kako bi se odmah adekvatno reagovalo.

Ona je istakla da radnici Centra za socijalni rad po prijavi neodložno izlaze na teren.

"Mi u svih 17 odeljenja Centra za socijalni rad imamo posebne timove sa stručnim radnicima koji su u svakodnevnom kontaktu sa policijom i zdravstvenom službom. Pokreće se postupak hitnog zbrinjavanja deteta koje se stavlja pod privremeno starateljstvo. Važno je i da Centar za socijalni rad odmah započne utvrđivanje okolnosti koje su dovele do toga da se dete ostavi bez nadzora. Takođe, treba ustanoviti da li tu ima elemenata zanemarivanja ili zlostavljanja i proceniti da li dete može da ostane u primarnoj porodici i da li je potreban nadzor", navela je Nataša Stanisavljević, dodajući da se pruža adekvatna podrška samoj porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.