Raspisan konkurs za novu zgradu FPU u Karađorđevoj ulici u Beogradu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku UNDP i Udruženja arhitekata Srbije raspisalo je javni, otvoreni, jednostepeni, arhitektonski konkurs za idejno rešenje nove zgrade Fakulteta primenjene umetnosti u Karađorđevoj 15 u Beogradu.

Izvor: gradnja.rs

Četvrtak, 14.10.2021.

18:00

Raspisan konkurs za novu zgradu FPU u Karađorđevoj ulici u Beogradu
Foto: Shutterstock/Shchipkova Elena

Povod za raspisivanje konkursa je potreba za unapređenjem i jačanjem kapaciteta univerzitetskog obrazovanja izgradnjom novih, rekonstrukcijom postojećih objekata i njihovim opremanjem koja je identifikovana i analizirana kroz projekat „Unapređenje i jačanje kapaciteta univerzitetskog obrazovanja“, piše Gradnja.rs.

Cilj konkursa je da se, u skladu sa konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, značajem i potencijalima lokacije, izabere najkvalitetnije arhitektonsko-urbanističko rešenje novog objekta za potrebe Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koje korespondira sa okruženjem, prilagođeno je vrednostima ambijenta i koje odgovara funkcionalnim potrebama ove institucije.

Na najatraktivnijem prostoru Beograda

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja nove zgrade FPU nalazi se u užem centru Beograda, u Karđorđevoj, na Savskoj padini, u neposrednom zaleđu priobalja desne obale reke Save. Zona planirane izgradnje pripada Celini Stari Beograd – prostoru koji svedoči o kontinuitetu postojanja urbanog naselja od rimskog perioda do danas i istorijskom razvoju i rastu grada i u okviru njega, celini Kosančićev venac.

Po urbanim karakteristikama, tipologiji izgrađenosti, spomeničkim, ambijentalnim i drugim vrednostima, ovo područje predstavlja najsloženiji i najatraktivniji prostor Beograda. Sa aspekta kulturnog nasleđa ima nemerljivu vrednost za kulturu i identitet grada, a veliki broj kulturnih dobara svih nivoa zaštite, zaštićenih vizura i uličnih poteza prepoznati su kao celina – trajno dobro Beograda.

Predmetni prostor, iako pripada starom jezgru Beograda, u saobraćajnom smislu bitan je za Grad – Karađorđeva ulica, nakon rekonstrukcije (2020) oslobođena je teškog teretnog saobraćaja a i dalje je veoma značajna na nivou gradskog putničkog saobraćaja. Savsko pristanište je jedino međunarodno putničko pristanište u gradu, a Brankov most je primarna veza centra grada sa Novim Beogradom, što sve zajedno čini ovo područje izuzetno saobraćajno frekventnim, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: