Radovi na ploči stanice u Prokopu gotovi polovinom avgusta

Radovi na nadzemnoj ploči železničke stanice Beograd Centar u Prokopu biće završeni polovinom avgusta, kažu u Infrastukturi železnice Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.06.2022.

13:22

Radovi na ploči stanice u Prokopu gotovi polovinom avgusta
Ilustracija: Depositphotos/nenovbrothers

Nakon toga, u avgustu, može se očekivati i početak radova na izgradnji prva dva koloseka u železničkoj stanici Beograd Centar, svaki dužine od po 500 metara.

Nenad Stanisavljević iz Infastrukture železnice Srbije rekao je za Tanjug da je završetak radova na ploči bio predviđen za 24. septembar, ali da se zbog pojačanog intenziteta radova može očekivati da se ranije završe.

"Ukoliko se zadrži sadašnja dinamika radova završetak se može očekivati polovinom avgusta", naveo je Stanisavljević.

Za radove na dva nova koloseka obezbeđen je potreban materijal, kao i oprema, tako da bi mogli da budu završeni za tri meseca.

"Početak građevinskih radova na samoj ploči, na koti 105, moguć je tek po okončanju tekućih radova na proširenju betonske ploče, koji su sada u toku. Radove na nadzemnoj ploči stanice Beograd Centar usporili su poslovi koje nije nikako bilo moguće predvideti prilikom izrade projektne dokumentacije, a koji su se pojavili tek prilikom izvođenja radova", kaže Stanisavljević.

Podseća da je izvan planiranih radova najpre bilo potrebno izmestiti 10 kV elektrokabl koji je bio u koliziji sa planiranim radovima.

Zatim je trebalo izvesti radove na izvođenju zaštitne temeljne jame zavesom od šipova, što takođe nije bilo planirano.

Graditelji su tokom izvođenja radova naišli na tunel u zoni temeljne jame (u nizu šipova) koji takođe nije bio obuhvaćen projektnom dokumentacijom i tehničkim rešenjem, a koje je bilo neophodno naknadno projektantski i izvođački rešiti.

Sve ove nepredviđene okolnosti, na koje se naišlo tokom realizacije projekta, uticale su na završetak posla, dodaje Stanisavljević.

Radove na stanici Beograd Centar izvodi beogradska kompanija Elita-cop, u zajedničkoj ponudi sa firmama Koto iz Beograda i KLM Inženjering TM iz Novog Sada.

Vrednost radova iznosi oko 1,4 milijardi dinara, a obuhvaćeni su svi troškovi realizacije ovog posla, odnosno radne snage, materijala, mehanizacije, opreme i izvođenja građevinskih radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: