Pred Beogradom ambiciozan plan: U narednoj deceniji 160 miliona € za važan projekat

Grad Beograd planira da "ozeleni" vozni park javnog prevoza i to povećanjem učešća ekološki podobnih vozila u okviru autobuskog podsistema.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 27.09.2021.

12:50

Pred Beogradom ambiciozan plan: U narednoj deceniji 160 miliona € za važan projekat
Foto: Beoinfo/arhiva

Za ove namene planirano je da bude izdvojeno ukupno 163.225.000 evra, u narednih 11 godina.

Trenutno su, naime, u ovom podsistemu zastupljenje četiri kategorije vozila, posmatrano prema tome koju vrstu pogonske energije koriste, i to: dizel, komprimovani prirodni gas (KPG), hibrid i električna energija.

GSP o kupovini električnih autobusa: Ispunjeni zakonski uslovi, podnećemo prijave za klevetu

Od ukupnog broja autobusa (prema zimskom redu vožnje iz 2019. godine), najveći broj vozila kao pogonsku energiju koristi Eurodizel. Prema ovim podacima, radi se o čak 1.936 autobusa, koji čine 98,88 odsto voznog parka.

Preostali deo autobusa kao pogonsku energiju koristi KPG (16 autobusa - 0,82 odsto), električnu energiju (5 autobusa - 0,26 odsto), dok jedan autobus raspolaže hibridnim pogonom.

Grad Beograd kupio sto autobusa na gas za 34.233.999 evra

"Kada se ovome doda činjenica da 47,15 odsto vozila autobuskog podsistema ima pogonski agregat (EURO 0 - EURO 4 standarda), a samo 10,37 odsto pogonskih agregata zadovoljava emisioni standard EURO 6, ova mera još više dobija na značajnosti", navodi se u Strategiji razvoja javnog linijskog transporta putnika na teritoriji Grada Beograda za period do 2033. godine.

Dodaje se da je učešće broja ekoloških vozila neophodno povećati pre svega kroz veću zastupljenost vozila koja za pogon koriste električnu energiju, te da se najveći uticaj sistema javnog transporta putnika u pogledu opterećenja životne sredine odnosi na kvalitet vazduha i nivo buke, a u čemu su dominantna vozila koja koriste konvencionalno fosilno gorivo.
Foto: Depositphotos, manifeesto_v
Šta je neophodno uraditi kako bi se ovaj cilj dostigao?

Kako se navodi u dokumentu, neophodna je zamena postojećeg voznog parka nepovoljnijeg EURO standarda (EURO 0 - EURO V) savremenim, tehnološki naprednijim autobusima (EURO VI).

GSP se sprema za prelazak autobuskog voznog parka na gas i struju

Sledeća mera je elektrifikacija voznog parka, odnosno zamena autobusa sa pogonom na fosilno gorivo onima na elektro-pogon. Zatim i gasifikacija voznog parka, gde će autobusi koji koriste dizel biti zamenjeni onima koji koriste KPG (EEV standarda emisije).

Neophodna je i zamena autobusa na KPG nepovoljnijeg EURO standarda (EURO I - EURO III) tehnološki najnaprednijim autobusima na KPG (EEV standarda emisije), kao i povećanje učešća ekološki podobnih vozila u ukupnom bruto i neto transportnom radu.
Foto: Depositphotos, milangucci
Radiće se u dve faze

Prva faza obuhvatiće period od 2021. do 2027. godine.

Kako se navodi u Strategiji, neophodno je godine povećati broj ekoloških vozila tako da njihovo učešće u 2027. godini bude 10 odsto u ukupnom broju autobusa.

Stiže još elektrobusa: Nova linija od Beograda na vodi, preko Slavije - do 25. maja VIDEO

Procena je da će u ovoj fazi biti potrebno sprovesti nabavku 85 autobusa sa pogonom na dizel (EURO VI), 110 na KPG (EEV standarda emisije) i 35 autobusa sa pogonom na električnu energiju.

Druga faza se odnosi na period od 2027. do 2033, gde je cilj podići učešće ekoloških autobusa na 20 odsto u odnosu na ukupan broj autobusa.

U ovom periodu će, procenjuje se, biti potrebna nabavka 75 autobusa na dizel (EURO VI), 105 na KPG i 90 na električnu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: