Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Potraga za geotermalnim izvorima na Novom Beogradu; raspisan tender

Od januara, na Novom Beogradu biće vršena geološka istraživanja u potrazi za geotermalnim resursima za grejanje, hlađenje, klimatizaciju i prirpemu sanitarne tople vode za potrebe objekata Palate Srbije i SIV-a 3.

Izvor: eKapija Beograd
Podeli
Foto: BalkansCat/Shutterstock
Foto: BalkansCat/Shutterstock

To je navedeno u tenderu koji je raspisao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), prenosi eKapija.

Kod Palate Srbije u planu su tri bušotine dubine do 45 metara u potrazi za geotermalnim vodama, i po jedna bušotina za definisanje petrogeotermalnih izvora (energija iz stena), na dubini od 125 metara, za područja Palate Srbija i SIV-a 3.

U dokumentaciji se podseća da je definisanje potencijala geotermalnih resursa na ovim lokacijama deo projekta pod nazivom "Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti", koji obuhvata renoviranje do 27 zgrada vlade u Beogradu i za čiju su realizaciju UNDP i Ministarstvo rudarstva i energetike potpisali uvogor u julu ove godine. Projekat je vredan 40 miliona evra i finansira se iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope, a UNDP je zadužen za implementaciju pripremnih aktivnosti za njegovo sprovođenje.

Cilj projekta je smanjenje potrošnje primarne energije za najmanje 30 odsto, smanjenjem emisije CO2 za oko 20 odsto, poboljšani uslovi i bezbednost na radu, kao i približno 29 odsto uštede u operativnim troškovima za energiju.

Kako je navedeno u tenderu, zgrade Palate Srbija i SIV 3, za koje je u planu rekonstrukcija kompletnog sistema grejanja, ventilacije i klimatizacije, najkompleksniji su deo programa.

"Prvi korak je određivanje lokalno dostupnog geotermalnog potencijala. Nakon izrade studije izvodljivosti, ukoliko se utvrdi da postoje uslovi za korišćenje obnovljivih geoloških izvora na osnovu sprovedenih geoloških istraživanja, sledeći korak biće projektovanje i izgradnja potrebnog broja bunara i geotermalnih sondi", navodi se u dokumentaciji.

Kao datum pošetka radova naveden je januar 2022, dok je završetak istraživanja kod SIV-a 3 planiran za 15. juni, a na lokaciji Palate Srbije za 15. septembar naredne godine.

U tenderu se podseća da je zgrada Palate Srbije, nekada reprezentativna javna zgrada bivše Jugoslavije, zadržala svoju svrhu do danas, kao i da je objekat sa okolnom zelenom površinom 2013. proglašen za spomenik kulture.

"Na osnovu geoloških istraživanja vršenih u prošlosti, utvrđeno je da ova lokacija ima značajan potencijal za korišćenje podzemnih voda, jer njihova temperatura do dubine od oko 300 m ne prelazi 30 °C, što omogućava korišćenje toplotnih pumpi za grejanje i hlađenje objekta", stoji u dokumentu.

Kada je reč o zgradi SIV-a 3, navodi se da su ovde u prošlosti utvrđeni geotermalni resursi upotrebljivi za grejanje.

Tender je otvoren do 23. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.