"Posle 50 godina rekonstruišemo Kapiju Karla VI" FOTO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da će Kapija Karla VI na Kalemegdanu biti uskoro rekonstruisana, te da je već raspisana javna nabavka za ovu rekonstrukciju, a vrednost radova će iznositi 26,5 miliona dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

10:22

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik je za televiziju Euronjuz istakao da je ova kapija izgrađena na samom početku austrijske vladavine, između 1718. i 1720. godine, i simbol je vremena kada su učvršćivane granice između Istoka i Zapada.

"Kapija Karla VI ima veliku istorijsku vrednost za nas. Za vreme nemačke okupacije tokom 1942. i 1943. godine veći deo okolne fortifikacije je uništen. Za vreme uklanjanja ruševina i preuređenja tog prostora kapija je temeljno obnovljena, ali je nažalost tokom savezničkog bombardovanja 1944. ponovo značajno oštećena, te je u takvom stanju ostala naredne dve decenije. Poslednji put radovi na ovoj kapiji su rađeni 70-ih godina prošlog veka. Osim ove rekonstrukcije planiramo još radova na Kalemegdanu, u okviru Beogradske tvrđave. Od 2018. godine do sada uložili smo skoro 320 miliona dinara u rekonstrukciju različitih delova Kalemegdana", rekao je prvi čovek Beograda, prenosi Beoinfo.
Foto: Beoinfo
Kako je gradonačelnik naglasio, završen je i tender za rekonstrukciju Zindan kapije, a vrednost radova iznosi 120 miliona dinara.

"U narednom periodu planiramo da rekonstruišemo i Vidin kapiju, a vrednost tih radova iznosiće preko 140 miliona dinara. Do sada smo uredili parkove, pešačke staze, tri mosta, potporne zidove, a planiramo da rešimo i pitanje kompletnog video-nadzora u vrednosti blizu 50 miliona dinara", zaključio je gradonačelnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: