Od Prokopa do "Beograd centra": Uz stanicu niču poslovni centar, garaža, promenada... FOTO

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid urbanistički projekat za izgradnju u okviru kompleksa železničke stanice Beograd centar.

Izvor: B92.net

Sreda, 20.01.2021.

10:50

Od Prokopa do
Foto: Railway City

Kako se navodi u projektu, novi planirani sadržaji treba da opravdaju i omoguće dodatnu ekonomsku sinergiju, nove kapacitetne i udobne saobraćajne veze potrebne za dostupnost stanice, kao i da ujedine gradski centar sa novom stanicom.

Po nameni, multifunkcionalni kompleks "Beograd Centar" sastoji se od stanične zgrade i poslovno-komercijalnog kompleksa formiranog u dve zone - severno i južno krilo. U severnom krilu nalaziće se poslovno komercijalni objekti i garaža, dok će južno biti bez garaže.

Ukupna površina stanične zgrade, poslovno-komercijalnih objekata i nadzemne garaže je oko 75.000 kvadratnih metara.
Foto: Railway City
Stanična zgrada

Stanična zgrada je locirana centralno na ploči, sedam metara iznad perona železničke stanice. Objekat je povezan i sa nižim nivoima - donjim staničnim trgom, peronima, pothodnicima i budućom metro linijom.

Ove nivoe povezivaće stepeništa, rampe, pokretne stepenice, konvejeri, kao i putnički i teretni liftovi.

Staničnu zgradu čine dva korpusa, između kojih je veliki natkriveni plato, planiran tako da odaje utisak gradskog trga. S obzirom da je kompleks izmešten iz centralnog gradskog jezgra, trg bi svojim prostranstvom i panoramskim vizurama, trebalo da pruži osećaj posetiocima da su stigli u glavni grad, navodi se u planu.
Foto: Railway City
Poslovni park

Poslovni park čini deset nezavisnih objekata kojima se pristupa sa platoa odignutog od nivoa ulice i odvojenog od glavnog pristupa železničkoj stanici. Plato je osmišljen kao ozelenjeni park u poslovnoj zoni kompleksa i programom obuhvaćen kao multifunkcionalni prostor, namenjen različitim komercijalnim sadržajima.

"Poslovno-komercijalni deo kompleksa prvenstveno će biti namenjen budućim korisnicima i posetiocima poslovno-komercijalnih objekata, ali će u sklopu kompleksa svakako biti i sadržaji namenjeni posetiocima železnicke stanice", rekli su za B92.net iz kompanije Railway City.

Javna garaža

Zgrada javne garaže imaće kapacitet 540 parking mesta. Smeštena je kao nezavisni objekat, uz objekte poslovnog parka, sa pristupom bočno, iz interne ulice. Pristup garaži neće ometati pristup staničnoj zgradi i lako će biti dostupan.

Uz interne saobraćajnice projektom su predviđena i parking mesta na otvorenom.

Sa prednje strane kompleksa 88 parking mesta obezbeđeno je za funkciju železničke stanive, a uz bočne i zadnju stranu ploče predviđeno je 266 parking mesta za poslovno-komercijalni kompleks.

Kako se navodi u projektu, sve tri funkcionalne celine oblikovane su kao jedinstvena kompozicija.
Foto: Railway City
Promenada

"Celine će biti objedinjene obodnom promenadom koja se proteže po obimu kompleksa i zajedničkom-kontinualnom fasadom savremenog izraza. Promenada omogućuje korisnicima jednostavnu komunikaciju u okviru kompleksa, a ujedno i zanimljivo iskustvo dok prolaze kroz živahan ambijent unutrašnjeg prostora parka", navedeno je u planu
Foto: Railway City
Saobraćajnice

Plan je i da se, u skladu sa planskim osnovom PGR Beograda, železničkoj stanici "Beograd centar" u narednom periodu prilagode postojeći i izgrade novi saobraćajni objekti.

Povezivanje stanice sa auto-putem, sadržajima u centralnoj zoni grada, prelaz "Transverzale" preko auto-puta i njena veza sa Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića, povezivanje stanice sa javnim saobraćajem, gradskim, međugradskim i prigradskim autobuskim linijama, veza sa aerodromom, veza sa tramvajem i budućim metro linijama, a naročito razvoj prilaza pešaka i biciklista, prioritetni su zadaci za ovaj prostor, navedeno je u planu.

Javni prevoz

Kada je reč o javnom prevozu, postojeće trase autobuskih linija 34, 36 i 38A biće zadržane, a ostavlja se mogućnost reorganizacije mreže JGP-a u skladu sa razvojem saobraćajnog sistema, povećanjem i promenom prevoznih kapaciteta na postojećim linijama, uspostavljanjem novih i reorganizacijom mreže postojećih linija.

Nakon završetka izrade investiciono-tehničke dokumentacije, uključujući i projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova, biće predstavljeni ostali detalji projekta", rekli su iz preduzeća Railway City.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: