Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Obnavlja se "zeleni zid" na Platou Đoke Vještice

"Zelenilo-Beograd" danas, zamenom panela, započinje radove na obnovi "zelenog zida" na Platou Ðoke Vještice, ispred "Beograđanke".

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Ilustracija: Baloncici/Shutterstock
Ilustracija: Baloncici/Shutterstock

Primenom inovativnih rešenja i modernijih materijala, "zeleni zid" na Platou Ðoke Vještice doživeće potpunu rekonstrukciju, pri čemu će izgled platoa biti unapređen i estetski i funkcionalno.

Radovi će trajati do početka maja, navodi se u saopštenju tog Javnog komunalnog preduzeća.

Novi paneli će imati ugrađeno osvetljenje i održivo rešenje za odvod viška vode. Planirana je i sadnja novih biljaka koje će, kao i do sada, činiti zanimljivu kompoziciju boja i tekstura, tvoreći svojevrsnu prirodnu umetničku "zelenu sliku".

Kako se navodi, razlog za obnovu jesu česti kvarovi zalivnog sistema, kao i dotrajalost materijala od kojih je izrađen zid.

Prilikom formiranja zida, paneli za biljke bili su izrađeni od geotekstila, ali tokom godina, usled delovanja mineralnih materija kojima se prihranjuju biljke, geotekstil je izgubio svoja prvobitna tehnička svojstva.

Nove tehnologije koje je "Zelenilo-Beograd" tokom poslednjih godina usvojilo i uspešno primenjivalo u izradi drugih "zelenih zidova" u gradu, pokazale su se kao bolje, kvalitetnije i trajnije rešenje, dodaje se u saopštenju.

"Zeleni zid" ispred "Beograđanke" je prvi takav projekat postavljen u gradu, još 2014. godine, prilikom rekonstrukcije Platoa Ðoke Vještice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 216 idi na stranu