Kraj Dunava niče novi grad: Na 300 hektara gradiće se privredni parkovi, škola, stambeni objekti...

Na Paliluli je u planu formiranje nove privredne zone sa zonom za stanovanje - na površini od 293 hektara planira se izgradnja privrednih i stambenih kompleksa.

Izvor: eKapija

Ponedeljak, 27.09.2021.

15:35

Kraj Dunava niče novi grad: Na 300 hektara gradiće se privredni parkovi, škola, stambeni objekti...
Foto: Printskrin/Elaborat o nacrtu plana detaljne regulacije Urbanistièkog zavoda Beograda

Na inicijativu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda izrađen je elaborat plana detaljne regulacije za područje između spoljne magistralne tangente, Pančevačkog puta, kanala 5-39 i i železničke pruge Beograd-Pančevo, piše Ekapija.

Kako je navedeno u elaboratu, trenutno veći deo predmetnog prostora zauzima poljoprivredno zemljište. S obzirom na to da u nekim delovima već postoje objekti namenjeni privrednim delatnostima, koji obuhvataju površinu od oko 39,5 hektara, i zona individualne stambene izgradnje, koja se prostire na površini od 17,8 hektara, cilj novog plana jeste da se izvrši prenamena zemljišta i iskoriste privredni potencijali.

U okviru tog cilja predviđeno je da deo prostora bude rezervisan za izgradnju objekata javne namene - zabavište i osnovne škole. U planu je da se izgrade dva objekta, na ukupnoj površini od 2,5 hektara. Zabavište će imati kapacitet za prijem 558 dece, dok će osnovna škola biti kapaciteta za prijem 760 đaka. Tačna lokacija izgradnje ovih javnih ustanova nije još uvek određena.

Kod već postojećih privrednih objekata planirano je formiranje površine za privredne zone koja će se prostirati na oko 49,6 hektara. Pored objekata namenjenih privredi, ovde će biti moguća i izgradnja komplementarnih komercijalnih sadržaja kako bi se obezbedila što bolja funkcionalnost prostora.

Za povećanje privredne atraktivnosti predmetnog prostora predviđa se i zona namenjena izgradnji privrednih parkova na površini od 42 hektara. Na površini oko 27,7 hektara biće formirana i zona za komercijalne sadržaje. Zona se formira sa ciljem da se u potpunosti za potrebe privrede organizuje jedna funkcionalna celina. Ovde će prema planu biti moguća izgradnja prodajnih salona, trgovine na veliko i malo, stovarišta, magacini.

Pored privrednih i komercijalnih sadržaja, najveći deo prostora obuhvaćenog planom zauzeće zona namenjena stanovanju koja će se prostirati na površini od 98 hektara. U elaboratu se ističke da je za ovo područje u planu održavanje postojećeg kvaliteta stanovanja sa velikim udelom zelenih površina, pa su u skladu sa tim predloženi i parametri izgradnje.

Poseban akcenat stavljen je na razvoj saobraćajne infrastrukture kako bi se obezbedila potpuna funkcionalnost prostora. Prostor na istočnoj strani tangira drugi deo planirane ulice Iva Lole Ribara, dok se sa zapadne strane nalazi saobraćajnica Severna tangenta (Državni put drugog B reda broj 13). Na južnoj strani nalazi se Pančevački put i planom je definisano da obe pomenute saobraćajnice zadrže rang magistrale. Inače, unutrar područja planira se zadržavanje postojeće sekundarne ulične mreže.

Elaboratom nije izostavljen ni razvoj železničkog saobraćaja. Kako se navodi u dokumentaciji, u planu je izgradnja koloseka koji se odvajaju od pruge Beograd-Pančevo, a koji bi služili za opsluživanje planirane luke u zoni Pančevačkog rita, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: