Kazne za kafedžije do milion dinara?

Novi Zakon o zaštiti od buke, za koji čelnici Grada Beograda tvrde da će doprineti mirnijem životu sugrađana u bučnim kvartovima, pred poslanicima će se naći na nekoj od narednih sednica.

Izvor: Novosti

Nedelja, 19.09.2021.

16:50

Kazne za kafedžije do milion dinara?
Ilustracija: Depositphotos, uroszunic

Vlada Srbije u četvrtak usvojila je predlog zakona, kojim bi ova oblast trebalo da se uredi uspostavljanjem jedinstvenog sistema i mera zaštite koje će se dosledno primenjivati.

Shodno slovu zakona, ugostiteljski objekat u kojem se emituje muzika ili izvodi zabavni program dužan je da obezbedi propisane uslove i mere zvučne zaštite. Kontrolu i merenje buke, kao i do sada, obavljaće komunalni milicionar, s tim što će odmah po prijavi moći uređajem da izmeri nivo decibela. Kako se propisuje novim zakonom, predložena rešenja predviđaju i preventivne mere koje se odnose na planiranje i izgradnju, pišu Novosti.

"Zakon o buci - poslednji korak da se uvede red!"

"U prostornim i urbanističkim planovima biće obezbeđene mere i uslovi zaštite od buke, a naročito međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih objekata, kao i akustično zoniranje i utvrđivanje posebnih režima korišćenja tih područja", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pri projektovanju, građenju i rekonstrukciji objekata ili saobraćajne infrastrukture moraju da se sprovedu mere zvučne zaštite.

"U postupku tehničkog pregleda i izdavanja upotrebne dozvole za objekte utvrđuje se ispunjenost mera zvučne zaštite u skladu sa tehničkim propisima", navodi se u predlogu Zakona.

Ukoliko se ugostitelji ogluše o meru, zaprećene su kazne od 250.000 do pola miliona dinara. Za ponavljanje prestupa očekuje ih kazne i do milion dinara. Komunalni milicionar moći će i da privremeno oduzme emitera buke, ali i da podnese inicijativu inspekciji da se zabrani upotreba zvučnika ili obavaljanje delatnosti.

Sankcije i za upravu

Propisane su i kazne za odgovorno lice u organu državne uprave ukoliko nije obavio akustično zoniranje ili je odobrio održavanje javnog okupljanja bez akta jedinice lokalne samoupravnje. Visina sankcija je od 25.000 do 50.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: