"Gradnja metroa počinje u novembru - nakon tačno 50 godina otkako je obećan"

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da projekat beogradskog metroa napreduje po predviđenoj dinamici.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 13.05.2021.

17:05

Foto: Depositphotos, babenkodenis

"Imali smo sastanak sa kompanijom Alstom, oni će isporučiti kompletan vozni park, vagone. Ežis projektuje, potpisaćemo ugovor za projektovanje druge linije i idejno rešenje za treću liniju. Počinjemo da gradimo metro u novembru ove godine, nakon tačno 50 godina otkako je obećan", istakao je Vesić na TV B92.

Što se tiče krtice koja će kopati, ona se pravi u Kini.

"Raspisujemo u narednih mesec dana konkurs za prvih 19 stanica metroa, hoćemo da uključimo domaće arhitekte i da svaka stanica bude posebna i drugačija", naveo je Vesić.

Beograđani i Beograđanke će uskoro moći i da glasaju o tome kako će izgledati metro.

"Građani će sredinom juna, kada bude počeo sa radom novi sajt Grada Beograda biti u prilici da glasaju između četiri predložene kompozicije metroa. Građanke i građani Beograda će imati dva meseca mogućnost da glasaju. Po završetku glasanja biće organizovan šou-rum na Trgu republike, gde će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa linijama metroa, izgledom budućih metro stanica i drugim pojedinostima", najavio je Vesić ranije danas.

Istakao je da je želja da se građani maksimalno uključe u odlučivanje jer se, kako je rekao, ovakav projekat radi jednom u istoriji.

"Stvorili smo sve preduslove da se počne sa izgradnjom metroa, ali građani treba da učestvuju u svim aspektima gde je to moguće", ukazao je zamenik gradonačelnika.

Prva linija će biti gotova 2028, a druga 2030. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: