Zbog buke se najviše žale na Zvezdari: Od početka godine nadležnom sekretarijatu stiglo 2.255 prijava

Galama, glasna muzika, majstori koji burgijaju od "sabajle", kao i žurke koje naročito leti umeju da se otegnu do jutra u poslednje vreme naročito zadaju glavobolje stanarima prestoničkih zgrada.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 04.07.2022.

12:00

Zbog buke se najviše žale na Zvezdari: Od početka godine nadležnom sekretarijatu stiglo 2.255 prijava
Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Samo od početka godine komunalni milicionari imali su ukupno 2.255 prijava Beograđana zbog buke u višespratnicama, a mir su, prema podacima Gradske uprave, najviše remetili sugrađani s opštine Zvezdara.

Kako su rekli u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije, komunalni milicionari su tokom kontrole u stambenim zgradama izdali ukupno 253 prekršajna naloga, kao i 76 upozorenja, sedam usmenih naređenja, a u 16 slučajeva su predmete prosledili nadležnom organu.

"U skladu s Odlukom o kućnom redu, u korišćenju posebnih delova zgrade, a naročito u vreme odmora, zabranjeno je vikom, trčanjem, skakanjem i sličnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi, kao i korišćenjem kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja", objašnjavaju, u ovom Sekretarijatu.

"Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj stanar ako ne postupa u skladu s pomenutom odlukom. Istu sumu moraće da plati i odgovorno lice u pravnom licu, a preduzetnik 25.000. Za navedeni prekršaj pravnom licu kao stanaru sledi kazna od 50.000 dinara", ističu.

Podsetimo, novi kućni red stupio je na snagu u novembru 2019. godine. Prema pravilima tišinu u višespratnicama stanari moraju da poštuju radnim danima od 16.00 do 18.00, a u večernjim satima od 22.00 do 7.00 časova ujutru. A vikendom mir ne sme da se remeti u periodu od 14.00 do 18.00 sati i od 22.00 do 8.00 ujutru.

"Svake noći prave žurke do jutra! Ne možemo da spavamo od glasne muzike i vike!", napisao je jedan od iznerviranih sugrađana sa Mirijeva na društvenim mrežama.

Iako zbog žurki u stanovima komšije neretko pozovu komunalne milicionare u pomoć, ali dok oni stignu često se dešava da prestupnici muziku i viku utišaju.

Kako naglašavaju u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije, inspekcijski nadzor nad primenom Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovim zgradama na teritoriji Beograda zadužena je opštinska komunalna inspekcija.

Da je telefon komunalne milicije u poslednje vreme zvonio više od uobičajenog zbog žalbi građana na buku iz stanova nedavno je potvrdio i pomoćnik direktora Komunalne milicije Ranko Šekularac, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: