Vesić: Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević

Danas su Grad Beograd i Istorijski arhiv Beograda u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisali otvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni vajarsko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje izgleda javnog spomen obeležja Diani Budisavljević u Beogradu, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Izvor: B92.net

Subota, 19.06.2021.

12:00

Vesić: Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

"Spomenik se podiže u okviru Parka Diane Budisavljević koji se nalazi na prostoru Savskog keja uz Karađorđevu ulicu, na potezu Brankov most – Beton hala. Mesto za podizanje javnog spomen obeležja Diani Budisavljević jeste zelena uređena površina", izjavio je Vesić.

On je istakao da se konkursom od umetnika traži da predložena rešenja javnog spomen obeležja budu originalna, estetski primerena liku i delu Diane Budisavljević, prenosi Beoinfo.

"Likovni izraz javnog spomen obeležja bi trebalo da koncepcijski i vizuelno jasno upućuje na simboliku dela Diane Budisavljević, ali i sveukupno da daje specifičan ton i ambijentalnu sliku celokupnog prostora parka koji i nosi ime Diane Budisavljević. Predložena rešenja bi trebalo i da doprinesu povećanju atraktivnosti predmetnog prostora u smislu eksplicitnog kulturnog dijaloga sa korisnicima prostora. Oblikovanje javnog spomen obeležja Diani Budisavljević treba da bude u duhu vremena u kojem nastaje, kao i da estetika spomenika bude primerena poruci koju treba da iskaže", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, rok za predaju radova je 21. septembar 2021. godine.

"Pozivam naše umetnike da učestvuju na konkursu za idejno rešenje izgleda javnog spomen obeležja Diani Budisavljević. Podizanjem spomenika velikoj heroini, ostaće neizbrisiv trag jednog teškog vremena, u kojem su junaci bili ljudi sa velikim srcem i čistom dušom, kakva je bila Diana", rekao je Goran Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: