Uskoro kompletna restauracija Zindan kapije na Kalemegdanu

JP "Beogradska tvrđava" raspisalo je tender za prvu fazu rekonstrukcije kompleksa Zindan kapije na Kalemegdanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

12:30

Uskoro kompletna restauracija Zindan kapije na Kalemegdanu
Ilustracija: Depositphotos, uroszunic

Projektom je predviđena restauracija urušenog svoda prolaza kapije čime bi se sprečilo dalje propadanje ovog prostora, piše eKapija. Na prostoru Lučnog bedema predviđeno je izvođenje drenažnih cevi koje će izvlačiti višak atmosferske vode i na taj način smanjiti prodor vlage u podzemne prostore unutar bedema kao i u zidove Crkve Ružice.

Kule kapije će biti konzervirane, dok će unutar kula biti restaurirane međuspratne drvene tavanice. Naknadno probijena vrata na najnižem nivou Severne kule biće zatvorena formiranjem topovskog otvora. Idejnim projektom je predviđeno formiranje staklenog zastora na otvoru u Lučnom bedemu, čime bi se finalizovali radovi otpočeti 2002. godine, kao i restauracija srednjovekovne kapije Lučnog bedema koja je usled dejstva vlage u izuzetno lošem stanju, odnosno većim delom kamen se raspada, drobi i pretvara u prah.

Unutar svih prostora predviđeno je formiranje podova od opeke na paropropusnoj podlozi da bi se održao viševekovni protok vlage.

Projekat predviđa i postavljanje vrata i prozora na otvorima, kao i restauraciju postojećih rešetki i ulaznih vratnica. U planu je i postavljanje nove hidroizolacije, čišćenje i blokovanje kamenih lica zidova kula i rekonstrukcija stražara.

Tender je otvoren do 15. oktobra,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: