U Domu omladine otvoren infocentar za izbeglice iz Ukrajine

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obratio se danas na svečanom otvaranju infocentra u Domu omladine Beograda i tom prilikom predstavio sajt „Open Belgrade” za izbegle osobe iz Ukrajine, Rusije i drugih zemalja tog dela Evrope.

Izvor: B92.net

Petak, 06.05.2022.

13:26

U Domu omladine otvoren infocentar za izbeglice iz Ukrajine
Foto: Beoinfo

Vesić je naveo da će u ovom prostoru sve izbegle osobe iz ratom zahvaćenih područja moći da dobiju informacije o svim pravima na osnovu našeg zakona. Pored toga, za njih je dostupan veb-sajt, a smartfon aplikacija biće pokrenuta u naredne dve nedelje.

"Grad Beograd je ovo uradio zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Komesarijatom za izbeglice i našim resornim sekretarijatima. Izbeglim osobama je omogućeno da se na jednom mestu upoznaju sa svim pravima koja mogu da imaju u Srbiji. Vlada Republike Srbije u martu je donela odluku da svi koji dolaze iz Ukrajine stiču pravo na privremenu zaštitu. To pravo im daje mogućnost da borave, rade, otvore bankarski račun, imaju firme i sva druga prava koja imaju i građanke i građani Srbije. Naravno, kada dođete sa strane, nekad mogu da se dese problemi i ideja ovog mesta jeste da pomognemo ljudima", rekao je Vesić u izjavi za medije.

U dogovoru sa Beogradskim centrom za ljudska prava omogućena je i besplatna pravna pomoć na tri jezika – engleskom, ukrajinskom i ruskom.

"Sve ovo pokazuje da je Beograd otvoren grad i da ima empatiju prema ljudima koji su u nevolji. Oni koji beže od rata, koji su morali da napuste svoje domove i imovinu, ovde su dobro došli i moći će da ostvare svoja prava", rekao je Vesić, podsećajući da je u Beograd više stotina hiljada izbeglica došlo tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, kao i da smo imali migrantsku krizu.

Vesić je naveo da od početka sledimo evropsku politiku kada je reč o ratu u Ukrajini, te da smo se obavezali da prihvatimo izbeglice iz ratom zahvaćenih područja. On je precizirao da je ideja potekla od toga što u njegovom volonterskom timu radi devojka iz Ukrajine, koja je pre četiri nedelje došla iz te zemlje. Pričajući sa njom shvatio je sa kakvim se sve problemima ovi ljudi suočavaju, a neki od njih su neophodna zdravstvena terapija, kućni ljubimci, zbog čega je uključen „Enimal reskju”, predškolsko obrazovanje i slično.

Miroslav Hočak, potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca i član Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, zahvalio je Goranu Vesiću i Gradu Beogradu na ovoj inicijativi i istakao da ovaj savet daje punu podršku.

"Danas u Srbiji zvanično ima 5.500 izbeglica iz Ukrajine, ali se taj broj menja iz dana u dan. Naša ukrajinska zajednica u Srbiji ima izuzetno dobru saradnju sa Komesarijatom za izbeglice i državom, a koordinisanim radom sa institucijama uspeli smo da obezbedimo smeštaj za te ljude. U smeštajnom centru u Vranju nalazi se 67 izbeglica, a država im obezbeđuje sve neophodne potrepštine za život. Nacionalni savet Ukrajinaca je od samog početka rata pokrenuo inicijativu prikupljanja humanitarne pomoći za izbeglice, a rad ovog centra je od izuzetne važnosti jer će pomoći izbeglicama da dobiju neophodne informacije", rekao je Hočak.

Predstavnica kancelarije UNHCR u Srbiji Edlira Baka Peko pozdravila je projekat „Open Belgrade” koji ima za cilj da pruži sve potrebne informacije izbeglicama, istakavši da veliki broj gradova preduzima slične inicijative.

"Sedam od deset izbeglica odlučuju da ostanu u gradovima, tražeći sigurnost i mogućnost za samostalni život. Zato mi vidimo „Open Belgrade” kao jedan od napora da se pomogne izbegličkoj populaciji i zajedno sa Gradom Beogradom radićemo na tome da ova inicijativa uspe", rekla je predstavnica UNHCR.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova izjavila je da je rat u Ukrajini pogodio sve, a posebno decu, te da je iz tog razloga potrebna pomoć svih zemalja među kojima je i Srbija.

"Srbija je kroz prethodne migrantske krize pokazala solidarnost i vođstvo. Treba da obezbedimo da nijedno dete koje beži od rata ne bude ostavljeno", rekla je Kostadinova.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i predstavnici Gradske uprave Grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: