U Beogradu se organizuju tri trke samoprevazilaženja - najduža traje 24 sata

U Beogradu će se 25. i 26. septembra, u okviru 24. Beogradskog Ultramaratona, održati tri trke samoprevazilaženja - na 6, na 12 i na 24 sata.

Izvor: B92.net

Utorak, 21.09.2021.

14:00

U Beogradu se organizuju tri trke samoprevazilaženja - najduža traje 24 sata
Foto: Beogradski Ultramaraton

Trčaće se u parku Donjeg grada Kalemegdana, kružnom stazom dužine jedan kilometar. Cilj je, kako navode organizatori, da se u zadatih 6, 12 ili 24 sata pretrči što veći broj kilometara.

Organizator ovog međunarodnog sportskog događaja je "Šri Činmoj Maraton Tim" koji ovom prilikom u saradnji sa "Srpskim atletskim savezom" organizuje i državno prvenstvo na 6 i na 12 sati. Upravo na ovoj trci Biljana Bursać (Crvena Zvezda) je pre tri godine (2018) zvanično postavila novi rekord Srbije na 6 sati.

"Da bi se postigli rezultati poput rekorda staze koji je 2016. godine postavio trkač iz Mađarske, Zoltan Vajda, (226,2 km tokom 24 sata), to svakako podrazumeva ulaganje svih ljudskih, pa i nadljudskih sposobnosti. Sa druge strane, vredno je pomenuti da na ultramaratonskim trkama koje se održavaju širom sveta učestvuju i stari i mladi i da ovaj sport postaje sve masovniji i sve popularniji", poručuju u saopštenju.
Foto: Beogradski Ultramaraton
Kalemegdan će se, dodaju, za vikend 25. i 26. septembra na prostoru Donjeg grada pretvoriti u pravi mali sportski raj. Uz povećane sanitarne mere bezbednosti trkačima će biti dostupna i kompletna podrška u vidu hrane, napitaka i medicinske pomoći. Organizator će tokom svih 24 sata nuditi učesnicima okrepljenje, prostor za odlaganje ličnih stvari i entuzijastičnu podršku na nekoliko punktova duž kružne staze.

Sve trke počinju sa centralne startne pozicije kod ulaza u Donji grad preko puta Nebojšine Kule. Trka na 24 sata i trka na 6 sati startuju u subotu, 25. septembra u podne, a noćna trka na 12 sati u subotu uveče u 9 sati.

"Da bi rezultati trkača bili priznati u svetu, krugovi se prate najsavremenijom digitalnom tehnologijom sa čipovima. Ove godine očekuje se učešće oko 100 trkača i 50 pomagača iz zemlje i inostranstva (Velika Britanija, Danska, Bugarska, Makedonija, BiH, Slovenija, Hrvatska itd). Staza za trčanje je sertifikovana od strane međunarodnih sportskih organizacija AIMS i IAAF licencom A kategorije", napominju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: