Stotine uginulih svinja u Padinskoj skeli - ekološka katastrofa ili lažna informacija? VIDEO

Posle tona pilećih nogica na teritoriji opštine Surčin, sada su se u javnosti pojavile fotografije stotine uginulih svinja na livadi u Padinskoj skeli. Sve inspekcije su obaveštene, ali još nema zvaničnih informacija o tome da li se tamo zaista nešto dogodilo.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2021.

09:00

Stotine uginulih svinja u Padinskoj skeli - ekološka katastrofa ili lažna informacija? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

TV Prva obišla je mesto gde su navodno nastale fotografije. Tamo sada nema ničega osim nagomilane zemlje, do koje je, zbog izoranog puta, teško doći. Fotografije uginulih svinja, kako tvrdi Zoran Janković iz Eko-pančevačkog rita, nastale su proteklih dana. Kaže da su informaciju i fotografije o tome šta se dešava na farmi svinja Vizelj, dobili od insajdera koji radi na toj farmi.

"On nam je rekao da je on u zakupu, da je po celoj farmi razbacana mrtva stoka, a iza farme da se nalaze 4 gomile sa po stotinak uginulih svinja. Po svinjcima kaže da su pacovi kao rojevi muva - tako trče, to je toliko nehigijenski, to je njegova izjava", kazao je Janković.

Farmu Vizelj, pre dve godine zakupila je Klanica Pavlović iz Paraćina. Oni demantuju Jankovićeve tvrdnje navodeći da su leševe svinja zatekli po preuzimanju farme. Milorad Pavlović kaže da će tužiti radnika svoje firme od kojeg je potekla informacija.

"To su stare fotografije iz nekom ranijeg perioda koje su već bile objavljene u svim medijima, pa i u vašim. Da vas podsetim da je na farmi Ine zbog nedostatka hrane bio veliki pomor svinja, uginuća, koje smo mi zatekli, preuzela je kafilerija iz Ćuprije, što možete I da proverite. Na ovim fotografijama koje ste objavili, vide se krmače i prasad, a mi ih na farmi uopšte ne posedujemo", poručio je on.

Ipak, Janković tvrdi da se i lično video leševe svinja, a ekipa TV Prva imala je uvid u njegov telefon, na kome se vidi da su fotografije nastale 4. marta. Budući da tamo sada nema leševa životinja, pohvalno je ukoliko je neko uklonio to preko noći, jer mesta za mrtve životinje u prirodi nema. Dok se ne otkrije puna istina, podsećamo da je pre nekoliko dana u Surčinu pronađeno skoro 7 tona pilećih nogica. O ovom problemu oglasio se i ministar poljoprivrede. Kaže da je država rešila problem odlaganja animalnog otpada i da će svako ko to ne poštuje biti sankcionisan.

"Bacajući lešine, dolaze druge životinje, raznose to i vi možete da prenesete neku bolest. Jer neko baci zato što je neka životinja uginula i ko zna da li je ona bila inficirana, ne pričam samo o afričkoj kugi, o bilo čemu. Mislim da je to potpuno neodgovorno - uzmeš baciš deset svinja, pa zovi da dođu da pokupe to i na organizovan način se to spali i onda nema problema po drugu populaciju, ali očigledno ćemo morati da primenjujemo i najradikalnije mere", upozorio je ministar.

O svemu je obaveštena i veterinarska inspekcija, koja je izdala nalog za vanredni inspekcijski nadzor, ali do okončanja postupka nisu želeli da komentarišu slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: