Ponovo u Surčinu - pileće nogice; Potencijalna legla zaraze? VIDEO

Trideset tona pilećih nogica i iznutrica osvanulo je na kilometar od centra Surčina.

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 25.02.2021.

10:22

Ponovo u Surčinu - pileće nogice; Potencijalna legla zaraze? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Ko treba da spreči istresanje životinjskih ostataka po raznim naseljima širom Srbije? Zbog čega se još dozvoljava da se pojavljuju ta potencijalna legla zaraze, koja samo privlače divlje pse i pacove?

O tome su za TV Prva govorili Predrag Baroš, opštinski većnik iz Surčina, i ekološki aktivista Zoran Janković.

"Situacija je alarmantna iz razloga što kosti utiču na procedne vode koje odlaze u podzemne vode, a nedaleko od deponije koja je napravljena u Surčinu, nalaze se arteški bunari odakle se koristi voda za piče u domačinstvima", rekao je Zoran Janković.

Kako kaže, postavlja se pitanje širenja zaraze. Mnogi glodari se okupljaju na deponijama, a u okruženju su domaćinstva koja gaje kokoške i ostalu stoku i prilikom cirkulacije divljih životinja, one dolaze u kontakt sa pitomim i u lancu ishrane ta zaraza može da se prenese širom grada Beograda.

"Po prvoj prijavi, još 11. februara, kada su nesavesne firme ili pojedinac istresli prvu deponiju na celih 500 metara od zgrade Opštine, kod Lovačkog doma, prvo su nas alarmirali lovci. Dok smo se mi bavili rešavanjem te prve deponije, u periodu do 21. februara su se napravile nove gomile koje su bukvalno nicale na pet do sedam metara, uglavom u periodu oko 11 časova uveče", rekao je Predrag Baroš.

Kaže da se zalažu za jaču kaznenu politiku kao i za uvođenje kamera na svim prilazima atarskim putevima, kako bi ovakve stvari mogle da budu sprečene.

Danas - još jedna gomila nogica

Danas je TV Prva na drugom mestu u Surčinu zatekla šut, gajbice i ponovo pileće nogice.

Kako je rečeno, do sada je ukupno sanirano oko 13,5 tona, a Zoohigijena je u sve to bila uključena.

Upravo su meštani ti koji su prijavili šta se dešava. Ono što je sada primetno, a što nije bio slučaj sa prethodnom gomilom, jeste da je ova zapaljena.

Kako objašnjava Zoran Janković, paljenje još više pojačava miris i još gore je rešenje.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: