Počela "Evropska nedelja mobilnosti"; Broj biciklističkih staza biće udvostručen? FOTO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić označio je danas početak "Evropske nedelje mobilnosti", koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2021.

13:31

Počela
Foto: Beoinfo

Ovim povodom je otvorio izložbu nagradnog foto-konkursa "Održiva mobilnost za zdraviji život”. Događaju su prisustvovali gradski sekretar Sekretarijata za saobraćaj Dušan Rafailović, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić i Tatjana Strahinić Nikolić iz kancelarije Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj (UNDP).

"Svakog septembra, već dvadeset godina, govorimo o održivoj mobilnosti i značaju zelene hijerarhije u saobraćaju: pešačenju, vožnji bicikla, nemotorizovanim vidovima saobraćaja, kao i upotrebi javnog prevoza. U Beogradu svake godine imamo 50.000 automobila više i zato moramo favorizovati druge vidove kretanja u gradu, što smo i definisali našim Planom održive urbane mobilnosti", kazao je gradonačelnik.

Radojičić je najavio da će tokom "Evropske nedelje urbane mobilnosti" u Beogradu svakodnevno biti organizovani događaji kojima će građani biti podsećani na važnost zelene hijerarhije, prenosi Beoinfo.
Foto: Beoinfo
"Podsetiću da u ovom trenutku Beograd ima više od sto kilometara biciklističkih staza, a cilj nam je da narednih godina taj broj udvostručimo", kazao je Radojičić.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić je istakao da je ova organizacija, uz nadležno ministarstvo, jedan od dva nacionalna koordinatora akcije.

"Rado smo prihvatili poziv Grada da zajednički organizujemo konkurs, a odziv je bio veoma dobar. Stiglo je više od stotinu fotografija i najbolje će biti nagrađene", kazao je Staničić, podsetivši da ove godine u obeležavanju "Evropske nedelje urbane mobilnosti" učestvuje 26 gradova Srbije.

Programska analitičarka UNDP-a Tatjana Strahinić Nikolić upozorila je na ogroman rast broja automobila u svetu i rizike koje taj rast donosi.

"'Evropska nedelja mobilnosti' treba da bude vreme za sumiranje dosad postignutih rezultata i planiranje narednih koraka. Zato pozivam ljude da se upoznaju i učestvuju u našim projektima kao što su "tečno drvo” ispred zgrade Opštine Stari grad i biciklijada, te na taj način doprinesu zdravijoj životnoj sredini", rekla je Tatjana Strahinić Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: