Otvaraju se klubovi za starije Beograđane: Vakcinisano 81 odsto starijih od 65 godina

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas Dnevni centar i klub za starije "Anđelka Trnavac" u Crnotravskoj ulici na Banjici i tom prilikom razgovarao sa penzionerima koji su izrazili zadovoljstvo što je klub posle godinu i po dana ponovo otvoren.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2021.

11:05

Otvaraju se klubovi za starije Beograđane: Vakcinisano 81 odsto starijih od 65 godina
Foto: Beoinfo

Vesić je istakao da je ovo 31. klub koji je otvoren na teritoriji Beograda i podsetio da je prvi otvoren 1973, a da ih je do 2013. godine bilo 20.
"Nastojimo da otvaranjem klubova podignemo kvalitet života ljudi, da naši najstariji sugrađani ovde mogu da se druže, organizuju izlete, besplatne obuke i radionice. Ovo je zaista značajna stvar jer u Beogradu živi više od 350.000 sugrađana starijih od 65 godina. Naša obaveza kao društva je da podignemo kvalitet njihovog života, takođe i da vodimo računa o najmlađima, jer vrednost jednog društva se ogleda u tome", rekao je Vesić.

On je dodao da je prošle nedelje doneta odluka da se ponovo počne sa organizacijom izleta, te da se očekuje da će do kraja godine oko 90.000 najstarijih sugrađana krenuti na izlete.
"Sa njihovom organizacijom se prestalo kada je počela epidemija virusa korona. Za njih je danas ovo najbolja vest. To je nešto što su oni zaslužili jer su bili najdisciplinovaniji", najavio je zamenik gradonačelnika, podsetivši da je u Beogradu u populaciji preko 65 godina vakcinisano skoro 81 odsto građana.

On je istakao da od današnje sednice Кriznog štaba očekuje da se nastavi sa popuštanjem mera.
"Grad Beograd će tražiti da se produži radno vreme ugostiteljskih objekata do 1 čas posle ponoći, puštanje muzike do 24 časa i emitovanje žive muzike, uz poštovanje mera Zavoda za javno zdravlje. Takođe ćemo tražiti da se omogući nastava u prirodi, seminari i kongresi, maturske večeri i svadbe, uz poštovanje svih mera, kao i da se od 21. juna u Beogradu organizuju javni skupovi", rekao je Vesić.

"Кrizni štab mora sa svojim merama da izlazi uz susret životu. Teško je govoriti o nekim velikim restrikcijama u trenutku kada imamo 52 odsto vakcinisanih građana i dvadesetak zaraženih na teritoriji grada koji ima više od dva miliona stanovnika, što je na nivou statističke greške. Moramo da budemo oprezni, ali i da nađemo način kako da se odvija život, a da se istovremeno zaštiti javno zdravlje", istakao je Vesić.
Foto: Beoinfo
Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je da su posle 15 meseci pauze od danas otvoreni svi klubovi –31 klub za najstarije sugrađane u Beogradu.
"Do kraja godine renoviraćemo dva kluba za penzionere, u Sopotu i Grockoj, koji nisu renovirani više od 15 godina. Iz godine u godinu se trudimo da ulažemo u prostor koji koriste najstariji sugrađani. Sledeći klub koji otvaramo biće na teritoriji opštine Rakovica, na Petlovom brdu, gde se kompletno renovira mesna zajednica i zahvaljujući inicijativi Gorana Vesića, tu će biti i veliki deo za naše seniore. Važno nam je da najstariji imaju podršku od glavnog grada i zato smo se izborili za ponovno otvaranje klubova. Za sve to su najzaslužniji oni sami, jer su poštovali sve mere i zaštitili svoje zdravlje", rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je istakla da će u radu klubova i dalje biti poštovan protokol koji je izradio Gradski zavod za javno zdravlje.
"Preventivne mere ostaju na snazi i svakodnevno će se primenjivati, a to znači ograničen broj ljudi koji mogu ući u klub, obaveza nošenja maski i druge mere. Naša klupska mreža je najbrojnija u Srbiji, imamo više od 10.000 članova i od samog početka pandemije organizovali smo kol-centre koji su im obezbedili donošenje namirnica i drugu pomoć. Zajedno sa korisnicima pomoći u kući, najstariji su imali prioritet prilikom imunizacije, što dokazuje koliko su nam najstariji sugrađani važni", rekla je Nataša Stanisavljević.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić zahvalila je zameniku gradonačelnika na tome što je učinio veliki napor da se obnovi dnevni boravak za penzionere na Banjici. Ona je pozvala penzionere Voždovca da posete Dnevni centar u Crnotravskoj ulici.
"Organizovane su brojne radionice zato što su to naši penzioneri koji su gradili ovu zemlju i zaslužili", istakla je Tomićeva i najavila besplatne programe i izlete za najstarije sugrađane.

Ona je dodala i to da u podavalskim naseljima postoji potreba za dnevnim boravcima za penzionere i najavila konkretne korake u njihovoj realizaciji.
Penzionerka Nadežda Nikolić izjavila je da su zadovoljni uslugom, domaćicama i socijalnim radnicima, jer im svi pružaju ono što im je potrebno, te da im klubovi mnogo znače jer se međusobno upoznaju i druže.

Događaju je prisustvovao i upravnik RJ Dnevni centri i klubovi Miloš Minić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: