Beograd - Društvo - B92 Lokal

Nastavlja se rekonstrukcija vrtića i škola u Beogradu

Grad Beograd i ove godine nastavlja započeti investicioni talas, u fokusu će ponovo biti kapitalne investicije u škole i vrtiće, a trenutno se rekonstruiše oko 20 obrazovnih ustanova, za čije radove je izdvojeno oko 180 miliona dinara, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Depositphotos/rachwal
Foto: Depositphotos/rachwal

"Aktivna gradilišta nalaze se u devet škola i devet vrtića. Samo u septembru radovi počinju u još dva obdaništa i četiri srednje škole, a za ove potrebe izdvojeno je oko 78,8 miliona dinara", rekao je Gak.

Gak je naveo da su u Beogradu višestruko uvećane investicije u obrazovanje, pa je samo za ovu godinu budžet Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu 201,9 miliona evra, kao i da je dobrobit dece opšti javni cilj koji nikada više ne sme da bude zapostavljen, prenosi Beoinfo.

"Neke od najvažnijih investicija u poslednjih pet godina su izgradnja škole u naselju Leštane, nova škola u naselju Busije, kompletna obnova škole u Dražnju, Begaljici, '1.300 kaplara' na Zvezdari, te plaćanje svih zaostalih dugogodišnjih dugovanja Grafičke škole, zbog čega je devet godina bila u blokadi, a potom i obnova ove škole", naveo je Gak.

On je istakao da su prethodnih godina otvoreni i novi vrtići u Altini, na Zvezdari, u Surčinu i Sopotu, adaptirani su vrtići u četiri škole, kompletno je rekonstruisano na desetine vrtića, a sve paralelno sa rastom projekta subvencionisanog boravka dece i u privatnim predškolskim ustanovama, čime su roditelji dosad podržani sa oko 17 milijardi dinara.

"Samo početkom ove radne godine otvorena su dva vrtića, na Čukarici i Vračaru, a uskoro se očekuje i otvaranje vrtića u Obrenovcu, Zemunu i još jednom obdaništu na Čukarici. Na ovih pet lokacija obezbeđeno je oko 850 novih mesta za najmlađe sugrađane, a vrednost te investicije iznosi oko 650 miliona dinara. Cilj nam je da ove godine Beograd nema listu ili da ona bude minimalna, a do toga ćemo doći otvaranjem novih mesta, odnosno adaptacijom pogodnih prostora za to i gradnjom novih vrtića", istakao je Gak.

On je dodao da će Grad iskoristiti svaki neiskorišćeni prostor u gradu za adaptaciju u vrtiće. To je model koji je bio potreban i koji daje odlične rezultate.

"Gde god bude potrebno obnovićemo fasade, temelje, stepenište, stolariju, dvorište i krovove, kako bi sva deca imala što bolje uslove za rad i obrazovanje, od najmlađih do najstarijih. Dobrobit dece je opšti javni cilj koji nikada više ne sme da bude zapostavljen", zaključio je Gak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.