Nastavlja se rekonstrukcija vrtića i škola u Beogradu

Grad Beograd i ove godine nastavlja započeti investicioni talas, u fokusu će ponovo biti kapitalne investicije u škole i vrtiće, a trenutno se rekonstruiše oko 20 obrazovnih ustanova, za čije radove je izdvojeno oko 180 miliona dinara, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Izvor: B92

Petak, 17.09.2021.

14:49

Nastavlja se rekonstrukcija vrtića i škola u Beogradu
Foto: Depositphotos/rachwal

"Aktivna gradilišta nalaze se u devet škola i devet vrtića. Samo u septembru radovi počinju u još dva obdaništa i četiri srednje škole, a za ove potrebe izdvojeno je oko 78,8 miliona dinara", rekao je Gak.

Gak je naveo da su u Beogradu višestruko uvećane investicije u obrazovanje, pa je samo za ovu godinu budžet Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu 201,9 miliona evra, kao i da je dobrobit dece opšti javni cilj koji nikada više ne sme da bude zapostavljen, prenosi Beoinfo.

"Neke od najvažnijih investicija u poslednjih pet godina su izgradnja škole u naselju Leštane, nova škola u naselju Busije, kompletna obnova škole u Dražnju, Begaljici, '1.300 kaplara' na Zvezdari, te plaćanje svih zaostalih dugogodišnjih dugovanja Grafičke škole, zbog čega je devet godina bila u blokadi, a potom i obnova ove škole", naveo je Gak.

On je istakao da su prethodnih godina otvoreni i novi vrtići u Altini, na Zvezdari, u Surčinu i Sopotu, adaptirani su vrtići u četiri škole, kompletno je rekonstruisano na desetine vrtića, a sve paralelno sa rastom projekta subvencionisanog boravka dece i u privatnim predškolskim ustanovama, čime su roditelji dosad podržani sa oko 17 milijardi dinara.

"Samo početkom ove radne godine otvorena su dva vrtića, na Čukarici i Vračaru, a uskoro se očekuje i otvaranje vrtića u Obrenovcu, Zemunu i još jednom obdaništu na Čukarici. Na ovih pet lokacija obezbeđeno je oko 850 novih mesta za najmlađe sugrađane, a vrednost te investicije iznosi oko 650 miliona dinara. Cilj nam je da ove godine Beograd nema listu ili da ona bude minimalna, a do toga ćemo doći otvaranjem novih mesta, odnosno adaptacijom pogodnih prostora za to i gradnjom novih vrtića", istakao je Gak.

On je dodao da će Grad iskoristiti svaki neiskorišćeni prostor u gradu za adaptaciju u vrtiće. To je model koji je bio potreban i koji daje odlične rezultate.

"Gde god bude potrebno obnovićemo fasade, temelje, stepenište, stolariju, dvorište i krovove, kako bi sva deca imala što bolje uslove za rad i obrazovanje, od najmlađih do najstarijih. Dobrobit dece je opšti javni cilj koji nikada više ne sme da bude zapostavljen", zaključio je Gak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: