Iznenađenje za beogradske đake: Od fudbala, preko plesa, do borilačkih veština VIDEO

Grad Beograd će, zajedno sa Ministarstvom za omladinu i sport, od septembra za decu od prvog do četvrtog razreda u dvanaest beogradskih opština uvesti besplatne škole sportova, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 18.06.2021.

10:38

Iznenađenje za beogradske đake: Od fudbala, preko plesa, do borilačkih veština VIDEO
Foto: Beoinfo

On je sa ministrom za sport i omladinu Vanjom Udovičićem, sekretarkom za sport i omladinu Draganom Belojević i predstavnicima Opštine Vračar obišao OŠ "Sveti Sava" i uručio sportske rekvizite deci ove škole.

"Besplatne škole sportova će se organizovati u 125 škola, a obuhvatiće fudbal, rukomet, odbojku i košarku, četiri borilačke discipline, gimnastiku, ples i druge sportove. Ovim projektom će biti uključeno oko 60.000 dece i na taj način ćemo omogućiti roditeljima da ne moraju da plaćaju škole sportova za svoju decu, već će to dobijati besplatno. Tu će biti i profesori i predstavnici DIF-a čime ćemo pomoći i roditeljima da njihov kućni budžet bude veći", rekao je Vesić, navodi se u saopštenju grada.

On je podsetio da će se ovaj projekat realizovati na 12 beogradskih opština i zahvalio ministru Udovičiću što je podržao ovaj projekat.

"Ministarstvo je obezbedilo novac i zajedno sa Gradom ravnopravno učestvuje u ovom projektu, što pokazuje kako zajedno možemo mnogo da uradimo za decu Beograda. Pozivam sve roditelje čija su deca uzrasta od prvog do četvrtog razreda a nalaze se na jednoj od dvanaest opština koje sprovode ovaj projekat da kontaktiraju sa svojim školama i besplatne škole sporta biće im obezbeđene. Naša ideja je da sledeće godine u program uđe svih 17 opština, i deca od prvog do osmog razreda, kao i da uvedemo nove aktivnosti poput, recimo, plivanja. Dakle, posle besplatnih tableta, digitalnih udžbenika, sada ulažemo i u škole sportova i to govori koliko brinemo o našoj deci", rekao je Vesić, naglasivši da je uloga društva da obezbedi svakom detetu da se bavi sportom i da je to baza iz koje se dalje pojedinci mogu regrutovati za vrhunski sport.

Ministar Udovičić je istakao da je ovo jedna od akcija koju ovo ministarstvo sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama.

"Želimo da ukažemo na to koliko je značajno baviti se rekreativnim sportom i usaditi deci sportski duh. Ako želite da budete dobri u bilo čemu, osnov je da budete zdravi i da se tako ophodite prema sebi samima. Zajedno sa Gradom Beogradom i na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića nastavljamo akciju opremanja fiskulturnih sala u Beogradu a današnjom donacijom lopti želimo da još više motivišemo decu da uđu u sistem sporta, uz pratnju profesora fizičkog vaspitanja. Projekat 'Sport u škole” funkcioniše već sedam godina. Ovom akcijom želimo da motivišemo decu da se što više približe sportu", rekao je ministar Udovičić i naveo primer košarkaša Nikole Jokića koji je karijeru započeo upravo kroz sistem školskog sporta.

Sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević rekla je da je ovaj sekretarijat dve godine radio na ideji besplatne škole sporta.

"Pilot projekat započeo je prošle godine u Opštini Rakovica, a odziv je bio veoma dobar. Nažalost, kovid nas je u tom trenutku zaustavio, ali sada smo zaista srećni što se projekat nastavlja jer znamo da radimo pravu stvar. Želim deci da poručim da se igrom dolazi do zvezda, a roditeljima će biti i najjednostavnije da se o svim detaljima raspitaju direktno u školi", rekla je Belojevićeva.

Profesor na Fakultetu fizičkog vaspitanja Dejan Suzović rekao je da je u pilot projektu na opštini Rakovica najviše interesovanja bilo za borilačke sportove, plesove i sportove sa loptom. On je istakao da je za decu važno da se bave bazičnim sportovima poput gimnastike, kako bi se odatle razvijali u drugim pravcima i razvijali motoriku.

Besplatne škole sportova obuhvataju osam sportova: fudbal, košarku, odbojku, rukomet , ritmičku gimnastiku, ples, džudo i atletiku, a za 62.000 dečaka i devojčica časove sporta držaće 96 nastavnika fizičkog i 110 studenata DIF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: