Beograd - Društvo - B92 Lokal

Folije na vozilima javnog prevoza zaklanjaju vidik, ali nisu nezakonite

Marketinške folije na vozilima javnog gradskog prevoza, koje zaklanjaju vidik putnicima, i dalje stvaraju "glavobolju".

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Foto: Michal Moravec/Shutterstock
Foto: Michal Moravec/Shutterstock

Iako je ovakav način oglašavanja zakonski dozvoljen, deluje da se Beograđani neće "pomiriti" sa ovom odlukom, jer Sekretarijatu za inspekcijske poslove pristižu žalbe ovim povodom.

Autobusi, tramvaji i trolejbusi zgodno su mesto za reklamiranje, zbog kilometraže koju pređu dobro dođu oglašivačima. Ipak putnicima "obučeni" prozori zaklanjaju vidik i smetaju, ali, kako kažu, ima razlike i u folijama.

"Primetila sam da se kroz neke folije ne vidi apsolutno ništa i teško je razaznati gde se nalazite u pojedinim trenucima. Folije su bile guste, a još ako padne kiša, zaista je teško orijentisati se. Ipak, vozila sam se i jednim autobusom koji je bio oblepljen, ali mi folija nije smetala", priča za Novosti L. A.

Kako su rekli u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, odlukom o Javnom linijskom prevozu na teritoriji grada Beograda dozvoljeno je postavljanje reklama i natpisa sa spoljašnje strane staklenih površina, upotrebom transparentne - perforirane - prozirne reklamne folije. Kako se navodi u ovoj odluci, ove reklame ne smeju da zaklanjaju vidik vozaču i putnicima.

"Reklame ne smeju da prekriju ni natpise na vozilu, kao što je broj vozila, grb grada, oznaka prevoznika", rekli su u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. "Ukoliko se ne ispoštuju ove odredbe, propisane su i novčane kazne. Prevoznici će platiti 150.000 dinara, a odgovorno lice prevoznika 20.000."

Kako kažu, i tokom ove godine dobijali su prijave građana. Nakon žalbe na teren izlaze inspektori za javni linijski prevoz putnika.

"Ako inspektori utvrde da reklame nisu postavljene u skladu sa zakonskim odredbama, prevoznicima se nalaže da u određenom roku otklone nepravilnosti. Ako ne postupe po nalogu inspektora, izriču se propisane novčane kazne", navode u Sekretarijatu za Novosti.

Najskuplji "Španac"

Ponude za reklamiranje oglašivači dostavljaju na adresu GSP do 15. u mesecu. Najniža cena koju ponuđači moraju da daju kako bi "obukli" zglobni autobus i trolejbus na mesec dana je 22.680 dinara, tramvaj je malo skuplji i cena je 24.300, a ovo su iznosi bez uračunatog PDV-a.

Cena za solo vozila i tramvajske prikolice je 16.200 bez PDV-a. Najskuplje je obući "španca", a oglašivači za "oblačenje" ovog vozila moraju da izdvoje 81.000 dinara bez PDV-a mesečno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.