Beograd - Društvo - B92 Lokal

Fabrika Sinofarm vakcina u martu 2022; Vrednost ulaganja - 30 miliona evra

Radovi na izgradnji prve fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm" u zemunskom naselju Soko Salaš su u toku i Srbija će do marta sledeće godine dobiti prvi pogon za punjenje vakcina, kojih bi na godišnjem nivou trebalo da bude oko 30 miliona.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: siam.pukkato/Shutterstock
Foto: siam.pukkato/Shutterstock

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević rekao je danas za Tanjug da izgradnjom fabrike svi dobijaju, pre svega jer će se, kaže, razviti privredna zona duž auto-puta prema aerodromu "Nikola Tesla".

"Lokacija je pažljivo izabrana, tu je blizina tri auto-puta, kao i budućeg intermodalnog terminala sa logističkim centrom u Batajnici", naveo je Kovačević i dodao da postoji veliko interesovanje privrednika da tu grade svoje objekte.

Za potrebe fabrike radi se i nova saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom od Grmeča do Soko Salaša, a Kovačević navodi da se očekuje da ta deonica bude završena do kraja godine.

Kako je rekao, Direkcija za građevinsko zemljište sprovodi izgradnju pristupne saobraćajnice, vrednosti oko milijardu i po dinara, zajedno sa svim komunalnim infrastrukturama.

"Firme koje izvode radove imaju dovoljno i mehanizacije i radnika na terenu. Očekujem da će biti završeno sve u roku", naglasio je predsednik opštine Zemun, koji je danas došao u naselje Soko Salaš da razgovara sa građanima i, kako kaže, reši njihove komunalne probleme.

"S obzirom da ovde dolazi kanalizacija, voda...Pokušaćemo u sklopu projekta da rešimo i njihove komunalne probleme", rekao je Kovačević.

U fabrici je predviđen i pogon za proizvodnju PCR testova, koje, prema Kovačevićem rečima, onda više nećemo morati da uvozimo.

"Sve potrebe Srbije biće ovim zadovoljene i ovde će moći da se proizvode sve potrebne vakcine, za različite potrebe", istakao je Kovačević.

U prvoj fazi biće zaposleno do 200 radnika, podsetio je Kovačević i dodao da će fabrika moći da proizvodi godišnje oko 40 miliona vakcina, ali da će za početak oko 30 miliona.

U drugoj fazi izgradnje fabrike, koja je planirana do 2023. godine, biće izgrađen i pogon za proizvodnju aktivne supstance za vakcinu.

Parcela na kojoj se gradi fabrika površine je oko pet hektara.

Fabrika je zajedničko ulaganje Srbije, Kine i UAE, a za punjenje i proizvodnju ugovorena je linija nemačke kompanije "Sintegon", koja, kako je saopšteno iz opštine Zemun, poseduje zaštitne sisteme protiv kontaminacije po svetskim standardima.

Kamen temeljac za fabriku Sinofarm vakcina položen je 9. septembra, a vrednost ulaganja je 30 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.