Ekipa "BG MLADI" ponovo na terenu: Kako je obeležen Međunarodni dan mladih? VIDEO

Nakon letnje pauze ekipa BG MLADI opet se vraća na teren i pronalaženju tema zanimljivih mladima.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2022.

11:55

Ekipa
Foto: Printscreen/YouTube/BG MLADI

Ova epizoda posvećena je Međunarodnom danu mladih koji se svake godine obeležava 12. avgusta.

Kancelarija za mlade grada Beograda, kao i prethodnih godina, organizovala je poseban program i obeležavanje ovog dana. Ceo program upriličen je na Kalemegdanu, a mladi su mogli, pored kvalitetnih koncerata i muzičkog programa, mnogo toga novog da nauče na štandovima i simulatorima Agencije za bezbednost saobraćaja, Crvenog krsta, Galenike i mnogobrojnih omladinskih organizacija, udruženja i kancelarija za mlade.

Na sledećem linku možete pogledati celu emisiju, a mi vam u narednim redovima donosimo rekapitulaciju nove epizode: Za početak emisije, ekipa BG MLADI razgovarala je sa Natalijom Ristić, koordinatorom Kancelarije za mlade GO Palilula.

Natalija je istakla koji su to projekti koje Kancelarija za mlade ove gradske opštine realizuje, da je njihov akcenat na osnovcima i srednjoškolcima, da realizuju različite programe poseta institucijama kulture u gradu, različite radionice, da posebnu pažnju posvećuju karijernom razvoju i procesima podrške mladima, a istakla je i značaj ovog Dana za mlade kao dana kada mladi postaju mnogo više vidljivi u medijima i sredstvima javnog informisanja.

Posebne pohvale Natalja ističe Kancelariji za mlade grada Beograda kao organizatoru ovog dešavanja, ističuči sve prednosti koje organizacija ovakvog dana nosi – mogućnost da se predstavnici lokalnih Kancelarija sretnu na jednom mestu, da porazgovaraju o saradnji, ali i da zajedno sa kompanijama i udruženjima građana koja su prisutna na ovom dešavanju porazgovaraju o budućim projektima i mogućnostima za saradnju.

Sledeći sagovornik bio je Branko Stamatović, vd direktora Agencije za bezbednost saobraćaja koji je istakao svoje zadovoljstvo saradnjom sa Kancelarijom za mlade grada Beograda na ovom obeležavanju Dana mladih, posebno imajući u vidu činjenicu da Agencija zaista u svom radu prepoznaje mlade kao svoju ciljnu grupu.

"Danas na Kalemegdanu doneli smo razne simulatore, tu su naši prezenteri i ljudi iz Agencije koji će mladima pokazati na praktičnom primeru koje su sve opasnosti koje vrebaju usled nepoštovanja saobraćajnih propisa, a pre svega usled konzumacije alhohola posle koje sledi sedanje za volan. U ovom aspektu jako je bitno da mladima objasnimo koliko ugrožavaju sebe ali i druge učesnike u saobraćaju ako krše određena saobraćajna pravila i ovaj Dan mladih i ovu fenomenalnu proslavu koristimo upravo da stavimo akcenat na naš rad i da na ovaj način damo svoj doprinos u poboljšanju znanja mladih o temi saobraćaja i bezbedne vožnje", rekao je Stamatović.

Ekipa BG MLADI razgovarala je i sa Julijom Paunović iz Crvenog Krsta GO Stari Grad koji je takođe bio prisutan na obeležavanju Dana mladih.

Julija je u kratkom razgovoru predstavila sve aspekte rada Crvenog Krsta, istakla razloge zbog kojih mladi treba da postanu deo Crvenog Krsta makar kao volonteri, i ukratko predstavila njihov rad i ideju koju su predstavili mladima na današnjem obeležavanju Dana mladih.

"Ideja Crvenog Krsta je veoma humana, pomažete svojim radom direktno nekim ugroženim ljudima, na različite načine, i danas smo tu da pokažemo mladima kako izgleda naš rad i kako i oni mogu da daju svoj doprinos", ističe Julija.

Ova emisija završavamo se razgovorima sa Majom Žmukić i Nikolom Lazićem, iz Kancelarije za mlade grada Beograda, koji su kao organizatori ovogodišnjeg obeležavanja Dana mladih istakli svoja očekivanja u vezi ovog dana, ali i generalno u vezi položaja mladih u Srbiji, problema s kojima se suočavaju kao i koliko ovo obeležavanje može biti korisno u podizanju vidljivosti mladih u javnom prostoru.

"Naravno, poseban značaj obeležavanja Dana mladih nalazi se u tome da je ovo jedan događaj koji obuhvata kulturno-umetnički program u vidu koncerata, edukativni program u vidu simulatora i radionica i istovremeno program koji omogućava da se udruženja i institucije kao i sama udruženja međusobno, ali i mladi koji su posetioci, upoznaju jedni s drugima i možda sklope neke oblike saradnje, zajednčkih projekata ili dođu u mogućnost da realizuju neke od svojih ideja. Kancelarija za mlade grada Beograda je tu za sve mlade tokom cele godine i realizujemo mnoštvo programa korisnih za mlade što sigurni smo vaši gledaoci i mogu da vide kako kroz vaše emisije tako i kroz podršku projektima koju dajemo a neki od tih projekata vidljivi su i na našim društvenim mrežama", rekli su oni.

Za sam kraj emisije ekipa BG MLADI razgovarala je i sa mladima kako bi proverila koliko oni znaju o Danu mladih i šta se zapravo njime obeležava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: