Beograd - Društvo - B92 Lokal

Donacije Fondacije "Gnezdo" školama u opštinama Severna Kosovska Mitrovica i Leposavić

Delegacija Fondacije za decu i mlade "Gnezdo" posetila je danas opštine Severna Kosovska Mitrovica i Leposavić. Direktorka Tanja Popović je u ime Fondacije uručila donacije školama u tim opštinama.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Predrag Mitić
Foto: Predrag Mitić

Specijalna škola za decu sa posebnim potrebama "Kosovski božur" u Severnoj Kosovskoj Mitrovici dobila je 50 stolica, dok je Osnovnoj školi "Vlado Ćetković" u istoj opštini donirano 50 klupa i 100 stolica. Fondacija " Gnezdo" je Osnovnoj školi "Leposavić" u opštini Leposavić donirala klavir, desktop i laptop računare.

Ukupna vrednost donacije, prema rečima Tanje Popović, je oko tri miliona dinara.

Tanja Popović je tom prilikom istakla da je Fondacija "Gnezdo" kao društveno odgovorna ustanova brine o budućnosti dece na Kosovu i Metohiji.

"U razgovoru sa načelnikom školske uprave Kosovska Mitrovica saznali smo da su im potrebni đačke klupe, stolice, klavir i računari. Mi smo danas ovde u opštini Leposavić donirali računare i klavir Osnovnoj školi "Leposavić". Gradu Beogradu i Fondaciji "Gnezdo", je jako bitno svako dete bez obzira gde živi i ovom donacijom smo to i pokazali. Beograd pomaže našem narodu na Kosovu i Metohiji i ima dobru saradnju sa opštinama na severu Kosova, Tu saradnju ćemo nastaviti, a zahvaljujući politici koju sprovodi država Srbija ovakve donacije su moguće", poručila je Popović i dodala da je pozvala decu sa Kosova i Metohije da dođu na slavu Beograda drugog juna.

Ona je pozvala sve društveno odgovorne kompanije da učestvuju zajedno sa Fondacijom "Gnezdo" u sprovođenju ovakvih akcija, da obraduju mališane i porodice kojima je pomoć potrebna.

Aleksandar Spirić predsednik privremenog organa opštine Severna Kosovska Mitrovica je rekao da je donacija Fondacije Gnezdo pokazatelj odgovorne politike koju sprovodi Grad Beograd, a to je briga za budućnost dece na Kosovu i Metohiji.

"U škole na severu Kosova i Metohije stigla je veoma vredna oprema a to jasno pokazuje da između dece u opštinama na Kosovu i Metohiji i dece u Beogradu nema razlike i da su svi jednaki. Fondacija 'Gnezdo' ima veoma bitnu ulogu u osnaživanju opstanka našeg naroda na svojim ognjištima. Naša deca zaslužuju da imaju kvalitetan i bezbedan život, a ova donacija je garant neraskidive veze između našeg naroda na Kosovu i Metohiji i Beograda", rekao je Spirić.

Direktorka Specijalne škole "Kosovski božur" Marta Popović je rekla da je ovo škola za osnovno i srednje obrazovanje za decu sa posebnim potrebama i jedina je škola ovog tipa na Kosovu i Metohiji.

"Svaka donacija je veoma bitna, a posebno ova od Fondacije 'Gnezdo' jer stolice predstavljaju osnovno sredstvo za rad. Ovu školu trenutno pohađa 50 dece sa posebnim potrebama, ali taj broj varira", rekla je Popović i poručila da je veoma važno da postoje ljudi i organizacije koji žele da pomognu deci sa posebnim potrebama jer je njima ta pomoć svakako najpotrebnija.

Daliborka Mijailović, direktorka Osnovne škole "Vlado Ćetković" koja je do rata 1999. godine bila smeštena u Južnoj Kosovskoj Mitrovici, a posle rata premeštena u severni deo grada u zgradu škole "Branko Radičević" je zahvalila Fondaciji "Gnezdo" i naglasila značaj ove donacije kako za školu "Vlado Ćetković" tako i za školu "Branko Radičević"

Direktorka Osnovne škole "Leposavić" Silvana Magovčević zahvalila je na donaciji koja je, kako je istakla, za ovu i ostale škole na severu Kosova i Metohije veoma značajna.

"Značajna je jer će nam omogućiti da naša deca rade u boljim uslovima u narednom periodu", rekla je Magovčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.