Danas se obeležava 80 godina od bombardovanja Beograda; Deo grada biće zatvoren VIDEO

Na današnji dan pre 80 godina bombardovan je Beograd. To je jedan od najtragičnijih dana za srpsku prestonicu, u inače, veoma burnoj istoriji. Do današnjih dana, mnogo toga ostalo je nerazjašnjeno.

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 06.04.2021.

11:10

Danas se obeležava 80 godina od bombardovanja Beograda; Deo grada biće zatvoren VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Na današnji dan pre tačno 80 godina Sile Osovine bombardovale su Beograd bez upozorenja.

Tim činom, tadašnja Kraljevina Jugoslavija uvučena je u Drugi svetski rat.

Odluku da se Beograd razori, 27. marta doneo je lično Adolf Hitler, razjaren vestima o demonstracijama protiv potpisivanja Trojnog pakta i rušenju vlade Cvetković-Maček.

Tog 6. aprila, rano ujutru, u šest časova i 30 minuta, 234 bombardera i 120 lovaca napali su Beograd.

Većinu Beograđana strađno bombardovanje probudilo je iz sna. Bila je nedelja. Izvršenje zadatka povereno je Četvrtoj vazdušnoj floti, pod komandom general-pukovnika Aleksandra Lera, a operacija uništenja Beograda nosila je naziv "Strašni sud".

Jugoslovensku prestonicu branio je elitni Šesti lovački puk jedinice protivvazdušne odbrane vazdušne zone Beograd. Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 nemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.

Gađani su naseljeni delovi grada. Pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, Železnička stanica, Glavna pošta, Zemunski aerodrom... Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 osobe, dok neke procene idu i do blizu 4.000 stradalih.

Grad je pretrpeo neprocenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a delimično oštećeno 6.829 zgrada.

Potpuno je uništena Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu, podignuta 1832. godine. To je bila jedina nacionalna biblioteka koja je namerno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata, a skoro čitav fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti, nestao je u požaru.

Nemački avioni bombardovali su i Kraljevo, a u napadu na Niš, 8. aprila, poginulo je oko 600 ljudi.
Povodom 80 godina od bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, danas se otvara velika izložba u Domu vojske.

Jedan deo izložbe Doma vojske će se održati i na Trgu republike. Reč je o konceptu koji će obuhvatiti uži deo grada.

Od 11 do 15 časova, ovaj deo grada biće zatvoren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: