Beograd dobija još četiri groblja

Trend nedostatka mesta za sahranjivanje, koji je primećen u većini svetskih gradova, naročito u poslednjih godinu dana, pogodio je i prestonicu. Stoga je doneta odluka da se formiraju četiri nova počivalšta, koja će preći u nadležnost JKP "Pogrebne usluge", pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 18.01.2021.

12:52

Beograd dobija još četiri groblja
Foto: Hunter76/Shutterstock

Na taj način stvoriće se prostor za nove grobnice na opštinama Novi Beograd, Palilula, Grocka i Zemun.

Odbornici skupštine Grada su na poslednjoj sednici pred kraj prošle godine odlučili da se na spisak večnih kuća pokojnika, koje su deo gradskog preduzeća "Pogrebne usluge" dodaju još četiri. Reč je o "Bežaniji 2", "Lešće 2", groblju u Kaluđerici i groblju u Batajnici.

"Nedostatak prostora za sahranjivanje je problem sa kojim se suočava većina svetskih i evropskih metropola, što je slučaj i sa Beogradom", kažu u JKP "Pogrebne usluge". U regularnim uslovima, Beogradu je potrebno između 4.000-5.000 grobnih mesta godišnje, koje je naše preduzeće uspevalo da obezbedi. Prema rečima nadležnih, Grad Beograd je i pre pandemije virusa korona, odnosno duži niz godina, imao planove za izgradnju ili proširenje nekoliko prestoničkih večnih kuća.

Na taj način bi se omogućilo uredno sahranjivanje na teritoriji glavnog grada u narednih pola veka. Pre svega, ideja je bila usmerena ka izgradnji dva groblja - "Lešće 2" i "Bežanija 2".

"Realizaciji navedenih planova su do sada na putu stajali nerešeni imovninsko-pravni odnosi, koji su sada razrešeni", kažu u preduzeću. U slučaju sva četiri počivališta, koja su pomenuta u dopuni Odluke, reč je o novim grobljima, a ne o proširenjima već postojećih.

POSTOJEĆA POČIVALIŠTA

Pre dopune pomenute Odluke, Beograd je raspolagao sa ukupno deset groblja, na isto toliko opština, koje su u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge".

Reč je o Novom groblju, Centralnom, Topčiderskom, Banjičkom, groblju Lešće, Zemunskom, Bežanijskom (starom i novom), grobljima Orlovača i Zbeg. Na području prigrada, mesta za sahranjivanja određuje svojim odlukama skupština opština Barajevo, Grocka, Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac, Surčin i Sopot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: