Ljubimac na B92.net

Naučnici konačno zaključili koja je životinjska vrsta najstarija

Naučnici godinama nisu mogli da se dogovore o jednom - da li su sunđeri ili meduze najstariji višećelijski mesojedni organizmi koji nisu izumrli.

Izvor: B92, Index
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zahvaljujući najnovijoj studiji koju su sproveli biolozi sa Univerziteta u Bristolu, s velikom sigurnošću se može reći da su stariji sunđeri.

U istraživanju temeljenom na analizi strukturnih makromolekula, zaključili su kako su sunđeri na samom dnu genealoškog stabla svih životinja naše planete.

Sunđeri pripadaju beskičmenjacima.Vrlo su jednostavne građe. Žive u svetskim morima sedelačkim načinom života, a samo nekoliko vrsta živi u slatkoj vodi.

Hrane se usisavajući vodu iz koje filtriraju hranjive sastojke. Najpoznatije su po svojoj izvanrednoj sposobnosti regeneracije - iz svakog otkinutog dela može da se razvije nov sunđer.

Vesti

"Voz se vratio do divokoze"

Stanovnici i turisti u Austriji nisu jedini koji se nose s problemima velikih količina snega koje su zatrpale tu alpsku državu: video snimak koji su objavile austrijske železnice (OeBB) prikazuje zaustavljeni voz i dvojicu radnika OeBB-a kako spasavaju zatrpanu divokozu.

Zanimljivosti subota 12.01. 09:23 Komentara: 32
strana 1 od 8 idi na stranu