Vukovi širom Nemačke: Ublažavanje mera ograničenja ubijanja

Nemačka ministarka poljoprivrede Julija Kleker namerava da ublaži ograničenja kad je reč o ubijanju vukova, kako bi se smanjila njihova rastuća populacija koja ugrožava ovce i koze.

Izvor: B92, B92, Tanjug

Četvrtak, 03.01.2019.

17:44

Vukovi širom Nemačke: Ublažavanje mera ograničenja ubijanja
Foto: Thinkstock

Populacija vukova će, po svoj prilici, rasti za 30 odsto godišnje, navedeno je na sajtu Ministarstva, ali se istovremeno ukazuje da je ovaj izuzetan uspeh u očuvanju vrsta - pretnja za one koji uzgajaju životinje na farmi, prenosi Rojters.

Vukovi su pre 100 godina nestali u Nemačkoj pošto su ih mnogi ubijali, delimično zato što su simboli podmuklosti i opasnosti u nemačkom folkloru, ali i zbog toga što napadaju životinje na farmama, pa čak i ljude, napominje britanska agencija.

Međutim, vratili su se i sada ih ima širom zemlje, a Ministarstvo poljoprivrede navodi da više od 600 vukova trenutno tumara severnim pojasom, od granice sa Poljskom i Češkom Repulikom do holandske granice.

Vukovi su, prema podacima Ministarstva, usmrtili više od 1.000 životinja na farmama 2016. godine, dok se farmeri žale da su im životinje ugrožene, a lovci - da im vukovi proždiru lovinu i čak oštećuju drveće.

S druge strane, grupe koje se zalažu za zaštitu životinja i biodiverzitet smatraju svetom zakonsku zaštitu vukova.

Upravljanje vučjom populacijom je političko pitanje i čak je postojala klauzula o potrebi za izradom strategije o vukovima u prošlogodišnjem koalicionom sporazumu koji su potpisali konzervativci kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate.

Trenutno, nemački farmeri imaju pravo na odštetu za životinje sa farme koje postanu vučji plen, kao i na subvencije za električne ograde radi zaštite od vukova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: