Advokat u SAD traži da se slonicama prizna status ličnosti

Mini, Belua i Karen su slonice koje već decenijama pripadaju jednom porodičnom, putujućem zoo vrtu u Konektikatu. Godinama ih iznajmljuju za reklame, filmove i venčanja, a sada su dobile i advokata, piše Vašington post.

Izvor: B92

Sreda, 15.11.2017.

21:39

Advokat u SAD traži da se slonicama prizna status ličnosti
Foto: Thinkstock

Naime, advokat za zaštitu prava životinja Stiven Vajs je u ime slonova podneo zahtev za zašitu nepovredovosti ličnosti, tvrdeći da je reč o "pravnim licima" koje imaju pravo na telesnu slobodu, te je od Vrhovnog suda u Konektikatu zatražio puštanje slonova u rezervat.

Vajs je sa saradnicima već nekoliko puta neuspešno pokušao sličnu pravnu akciju u Njujorku, gde su njihovi "klijenti" bile šimpanze. Kao i u tim slučajevima, i u zahtevu koji se odnosi na slonice pominje se niz naučnih istraživanja koja dokazuju visoke kongitivne sposobnosti i kompleksne društvene živote slonica – čime se navodno dokazuje njihova samostalnost.

Ukoliko sud prihvati Vajsov zahtev, slonicima bi bilo omogućeno da ospore zakonitost svog boravka "u pritvoru" i da im se prizna "ličnost".

To bi, na kraju, moglo da donese duboke promene u pravni status životinja, koje zakon trenutno vidi kao bića u vlasništvu ljudi. Kritičari ističu čak da bi to moglo da dovede do slabljenja prava ljudi. Vlasnik zoološkog vrta kojem pripadaju slonice, Tim Komerford, kaže da niti je znao za zahtev podnet sudu, niti ga je video.

Slonice, prema njegovim rečima, imaju od 33 do 50 godina, i deo su njegovog zoološkog vrta već tri decenije. "One su deo naše porodice", poručuje Komerford.

Status pravnog lica nije ekskluzivno rezervisan za ljude, u SAD taj status imaju korporacije, a na Novom Zelandu čak i reke. U Argentini i Kolumbiji takav status je priznat šimpanzama i jednom medvedu.

Vajsove pravne inicijative da se šimpanzama u Njujorku prizna "ličnost", odbijene su s obrazloženjem da životinje nemaju sposobnost da snose pravnu odgovornost i obavljaju društvene dužnosti.

Izvor: rs.n1info.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: