Ljubimac na B92.net

Džon Lenon je bio lud za mačkama

Muzička legenda dvadesetog veka, žestoki protivnik rata i harizmatični aktivista koji je organizovao mnogobrojne marševe u slavu mira, u istoriji je ostao upamćen i kao veliki ljubitelj mačaka. Mnogi bi čak rekli - bio je lud za njima.

Izvor: petmagazine.rs
Podeli
GettyImages
GettyImages

Iako je godinama u svom domu gajio i dva psa - Seli i Bernarda, mace su ukrale njegovo srce. Poznata je priča da je kao dečak rastao uz mačora po imenu Elvis, kojeg je udomila njegova majka Džulija. Oboje su ga obožavali, a kad se jednog dana njihov Elvis omacio, shvatili su da zapravo sve vreme imaju ženku. Ipak, ime joj nikad nisu promenili.

Nakon Elvisa u njegov dom su ušetali mačori Tič i Sem, a mačka Tima (mešanca persijske mačke) spasao je jedne zime sa ulice, iz dubokog snega. I on mu je bio najdraži mezimac. Svakog dana Tim bi uskočio u Džonovu korpu na biciklu i zajedno bi išli u lokalnu liverpulsku ribarnicu u nabavku za sve mace u domu Lenonovih. Često je, i kad je stekao svetsku slavu u Bitlsima, pominjao Tima u intervjuima i redovno odlazio da ga poseti kod majke. Tim je živeo neverovatnih 20 godina!

U dom sa svojom prvom suprugom Sintijom najpre je doveo mace Mimi i Babađi, a onda su vremenom broj svojih mačjih mezimaca povećali na čak deset. Sredinom šezdesetih godina imao je i macu po imenu Isus, baš kao i njegov prijatelj iz benda Pol Makartni.

Potom su na red došli mačići koje je neko s ulice doneo u kutiji u studio u kome je radio Lenon. Iako je isprva bio izričit da zbog stalnih putovanja ne može da uzme nijedno, kući je poveo dva i dao im imena Major (Glavni) i Minor (Niži, Drugi).

Sa svojom životnom ljubavlju Joko Ono gajio je crnu i belu mačku koje su se zvale So i Biber, kao i dve ruske plave mačke po imenu Gertruda i Alis. Poslednjih godina života, u njegovom domu živele su još tri mace – Miša, Saša i Čaro.

Veliki umetnik nije ih samo voleo i brinuo o njima kao o deci, već ih je rado i crtao, a najbolje ilustracije ukrasile su njegove knjige.

Vesti

Maca je uspela da izbavi dva psa iz "zarobljeništva" / VIDEO

Zbog počinjenog nestašluka, dva psa našla su se u kazni. Vlasnik ih je zatvorio u kutiju za kućne ljubimce, u kojoj bi sigurno ostali da im u pomoć nije pritrčala mačka. Izgleda da nije samo njima bilo dosadno. U želji da ih izbavi, mačka je uspela da otvori kutiju i oslobodi svoje "drugare".

Vesti petak 16.02. 08:40 Komentara: 13
strana 1 od 201 idi na stranu