Ljubimac na B92.net

Ujedi pasa istanjili opštinske budžete

Lokalne samouprave u Srbiji su u poslednjih šest godina građanima isplatile više od 26 miliona evra odštete zbog ujeda pasa. Samo prošle godine na adresu Javnog pravobranilaštva u Novom Sadu stiglo je 705 ovakvih tužbenih zahteva, a njihova vrednost kreće se od 100.000 do 200.000 dinara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Art_man/Depositphotos.com
Foto: Art_man/Depositphotos.com

Iako prihvatilište za pse postoji u Novom Sadu već pet godina, broj tužbi se ne smanjuje.

Bivši direktor Javnog komunalnog preduzeća Zoo-higijena i veterina u tom gradu Aleksandar Bursać rekao je da se 2014. godine došlo do "frapantnih" podataka.

“Struktura tužbenih zahteva drastično se promenila u korist ujeda napuštenih životinja. Statistički je ustanovljeno da je do 2014. 70 odsto ujeda bilio izazvano od vlasničkih, a 30 od napuštenih pasa”, rekao je Bursać za Jutro na televiziji Prva.

Kako je naveo, od 2014. godine dolazi do “drastične” promene, pa je 70 posto ujeda bilo od pasa lutalica, a 30 odsto od vlasničkih.

Bursać je dodao i da su životinje koje su prolazile kroz prihvatilište a potom vraćene na ulicu, bile bezopasne i bezazlene po okolinu.

Više o temi u video-materijalu.

Vesti

Devojčicu napao pas: Apsolutno kriv vlasnik VIDEO

Devojčicu u Višnjici izujedao je pas, i to vlasnički. Očevici kažu da je dete šetalo sa majkom dok je pas ležao kod otvorene kapije kuće u kojoj živi njegov vlasnik i napao je dete u par navrata. Kažu da je bio toliko agresivan da je jedva obuzdan.

Vesti subota 16.02. 13:50 Komentara: 86
strana 1 od 10 idi na stranu