Političari i njihovi ljubimci: Da osvoji poen ili zastraši? VIDEO

Mnogi državnici poklanjali su određene životinje svojim kolegama prilikom državničkih poseta. Dok ih jedni poklanjaju da osvoje poneki politički poen, drugi su svojim ljubimcima pokušavali da zastraše svoje protivnike.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

10:11

Političari i njihovi ljubimci: Da osvoji poen ili zastraši? VIDEO
Foto: EPA-EFE / MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Naime, kroz istoriju, životinje su korišćene za osvajanje neprijatelja, sklapanje veza, a ponekad i za zastrašivanje protivnika. Državnici prilikom poseta često dobijaju ili poklanjaju životinje, a ako odaberu "pravog", možda mogu kod gosta da osvoje i poneki politički poen.

Donald Tramp

Američki predsednik prvi je u nizu predsednika SAD koji u Belu kuću nije doveo svog ljubimca. Prost razlog - ni nema ga. Kako piše "Politiko", po svemu sudeći, američki predsednik ne mari mnogo za životinje.

Vladimir Putin

Njegova sušta suprotnost je ruski predsednik, koji obožava pse. Zbog toga ih često i dobija na poklon od drugih lidera zemalja koje poseti. "Politiko" čak piše da ako ruskom predsedniku poklonite psa, možete da dobijete i neki poen, jer ćete mu, navodno "automatski biti draži".

Najnoviji primer dogodio se prošle nedelje, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Putinu dao štene šarplaninca po imenu Paša. Paša u Kremlju neće biti usamljen, jer je Putin od predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova, krajem 2017. godine dobio na poklon štene srednjeazijskog ovčara poznato kao Alabaj.

I pre osam godina Putin je na poklon dobio psa po imenu Jume (Yume - "san" na japanskom). Guverner japanske prefekture Akita se zahvalio na taj način za pomoć Rusije nakon cunamija. Krajem 2016. Japan je želeo da pokloni ruskom predsedniku drugog psa akitu Inu, ali Moskva je pristojno odbila.

Godinu dana pre toga, Putinu je bugarski premijer Bojko Borisov poklonio karakačanskog psa kako bi proslavio potpisivanje niza energetskih sporazuma. Pas je kasnije nazvan Bafi. Ime je izabrano na konkursu, a ovaj predlog poslao je jedan dečak. Putin je kasnije rekao da mu se ime veoma dopalo i da nema nikakve veze sa nekada poularnom TV serijom "Bafi ubica vampira". Psi ruskom lideru ne služe samo za zabavu, već i da malo "uplaši" protivnika. On je naime na jedan sastanak 2007. godine sa nemačkom kancelarkom poveo i svog labradora.

"Pas vam ne smeta, zar ne? Ona je prijateljski nastrojena i siguran sam da će se tako i ponašati", rekao je Putin tokom sastanka. Ali pas joj je veoma smetao, jer nemačka kancelarka ima veliki strah od pasa, nakon što ju je jedan ugrizao 1995. godine. On se kasnije pravdao kako nije znao da se kancelarka toliko plaši.

Nisu psi jedine životinje koje ruski predsednik voli. On naime obožava i da jaše konje. Poznata je njegova fotografija kako go do pojasa jaše konja.

Žan Klod Junker

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ponosni je vlasnik Karuza, mongre terijera koji je spasen od "sigurne smrti" iz španskog azila za životinje. Međutim, dirljiva priča o političaru koji spasava psa pala je u vodu kada je objavljeno da su troškovi transporta psa pali na teret poreskih obveznika. Ričard Nikson

Kinezi su godinama koristili pande za ublažavanje međunarodnih tenzija. Nakon što je američki predsednik Ričard Nikson otputovao u Peking 1972. godine da bi ostvario diplomatske odnose s Kinom, Sjedinjene Države su poslali Ling Ling i Hsing Hsing, koji su živeli u Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu decenijama, u njihovu postojbinu. Nikson je za uzvrat dobio na poklon dva mošusna vola od predsednika Mao Cetunga.

Dve godine posle Niksonove posete, britanski premijer Edvard Het zatražio je par pandi za Ujedinjeno Kraljevstvo, i dobio je Čing-Čing i Čiju-Čiju. Ali do 1984. Kinezi su odlučili da više ne poklanjaju pande, već da im ponude desetogodišnje zajmove i da se godišnja zarada koristi za očuvanje pandi.

"Najpametniji" potez napravio je australijski premijer Toni Abot, koji je tokom samita G20 2014. godine izveo slatke koale.
Svetski lideri postrojili su se kako bi se fotografisali sa jednom od koala - od Baraka Obame do Merkelove, od Junkera do Putina. Nažalost, opozicione partije u Australiji nisu bile toliko srećne, tvrdeći da je to grljenje na raznim događajima, uključujući G20, poreske obveznike koštalo oko 252.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: