Raspevani majmuni proglašeni za životinje godine VIDEO

Posetioci bečkog zoološkog vrta Šenbrun svakog dana mogu da uživaju u duetu gibona Raoa i Sipura. Gibone u životinjskom svetu nazivaju i šumskim pevačima. Ta ugrožena vrsta majmuna je sada proglašena za "Zoo životinju 2019. godine".

Izvor: N1, Fena

Nedelja, 20.01.2019.

15:30

Raspevani majmuni proglašeni za životinje godine VIDEO
Printscreen YouTube/Zoovienna Tiergarten Schönbrunn

"Giboni spadaju u grupu malih majmuna. Mnogi ljudi nisu svesni njihove ugroženosti kao što je to slučaj kod velikih majmuna, orangutana ili gorila", kaže Redžina Kramer, kustos za zaštitu vrsta u zoološkom vrtu Šenbrun.

Svake godine Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) bira "Zoo životinju godine" kako bi se skrenula pažnja na ugrožene vrste, saopšteno je iz Eurocomm-a.

U bečkom Šenbrunu živi porodica belorukih gibona: Rao i Sipura sa mladunčem Saja rođenim u avgustu 2017. godine.

Giboni su monogamni i jako teritorijalni. Brane svoje granice energičnim vizuelnim i vokalnim ispoljavanjem. Mogu se čuti i na razdaljini od oko kilometra, a u tome se udružuju i parovi i mladi.

Postoji ukupno oko 20 vrsta gibona. Svi su pod ozbiljnom pretnjom izumiranja. Glavni razlog za to je seča šuma u jugoistočnoj Aziji.

Krivolov takođe predstavlja ogroman problem, a kampanja "Zoo životinja godine" podržava dva projekta na otvorenom: utočište u Laosu, gde se obučeni rendžeri bore protiv krivolova, i šumsko područje u Vijetnamu, gde postoji svetište od gibona sa jednim područjem više od 120.000 hektara.

Zoološki vrt Šenbrun finansijski podržava projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: