Učinite ga srećnim, kako se ne bi dosađivao

Kako se vaš mezimac ne bi dosađivao dok ste van kuće, evo nekoliko korisnih saveta kako da svakog dana ima dovoljno aktivnosti koje će ga činiti srećnim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2018.

13:12

Učinite ga srećnim, kako se ne bi dosađivao
Foto: Thinkstock

Svi želimo da naši ljubimci budu zadovoljni i razigrani. Za kućne mačke to znači da uvek na raspolaganju imaju dovoljno mentalne i fizičke stimulacije, kao i dosta igre sa svojim vlasnikom.

U ovom broju dajemo vam nekoliko ideja kako da zabavite svoju mačku jer je samo razigrana maca – srećna maca.

Razgovarajte

Prema rezultatima studije američkih biheviorista iz 2016. godine, razgovor sa mačkom je jedan od najbitnijih faktora građenja snažne veze između vlasnika i ljubimca. Iako vam možda tako ne deluje, svaki put kada se obratite mački, naročito kada joj tepate, njoj to mnogo znači i ona tako stiče poverenje u članove svoje ljudske porodice. Ovo naročito važi za one mace koje baš i ne vole da se maze. Ne morate nužno ni da joj priđete, već zamislite da razgovarate s prijateljem i govorite lagano, veselim tonom i često izgovarajte ime svoje mačke. Nemojte uporno gledati u nju, već joj pričajte dok, na primer, spremate ručak ili sređujete kuću. Ako vaša mačka blago i sporo trepće, uzvratite joj treptanjem i budite sigurni da joj razgovor prija. Ako imate više mačaka u domu, svakoj tokom dana posvetite nekoliko minuta ovih razgovora „jedan na jedan”.

Potera

Mace vole da jure, ali i da ih jurimo, pa pokušajte da ovu igru uvedete u svakodnevnu rutinu. Ako mačka stoji na kraju hodnika i poziva vas na igru tako što napravi nekoliko koraka i onda se okrene i pogleda vas, lagano je pojurite i vidite da li joj se ova igra dopada. Nemojte joj skroz prići i uvek gledajte položaj njenog repa. Ako je uzdignut i leluja levo-desno, to je siguran znak da joj je zabavno, ali ako ga obori – igra se pretvorila u strah.

Igračke

Baš kao i deci, i macama igračke dosade pa imajte na umu da s vremena na vreme promenite one kojima se zajedno igrate. Macama je lako udovoljiti, pa pecaljke, miševe na baterije i loptice zamenite klupkom vunice ili „rezancima” papira. Mace se će i ovim kućnim potrepštinama radovati i veseliti podjednako kao i skupim igračkama. Vodite računa i o tome da vašoj maci igračke ne budu uvek nadohvat šapa, jer ako su joj uvek dostupne – veoma brzo će joj dosaditi. I trik koji nikada ne zastareva – kada kupite novi par cipela ili neki mali kućni aparat, kutiju poklonite maci i danima će biti oduševljena ovom igračkom, iz koje najverovatnije neće izlaziti. Takođe, baš kao i psi, i mace vole da se dobacuju lopticom. Odaberite neku malenu (koju mačka može da drži u ustima) i mekanu, bacajte joj je na drugi kraj sobe i ohrabrujte je da vam je vrati. Koristite poslastice ili grickalice svaki put kada vas posluša, kao nagradu.

Skrovišta

Nabavite penjalice s kućicama koje su postavljene visoko i u kojima maca može da drema zaklonjena i sigurna na visini. Takođe, postavite krevetac ili jastuk na najviše mesto u stanu, na vrh plakara na primer. Macama je veoma važno da s visine posmatraju svoj prostor i da tamo dremaju jer se tako osećaju najsigurnije.

Grebalice

Svaki vlasnik, i budući vlasnik, zna da je grebalica obavezan komad nameštaja u domu mačkoljupca. Možete ih imati i nekoliko, u svakoj prostoriji u domu. Što više – to bolje, mace obožavaju ovaj vid vežbe (istežu mišiće), zabave ali i nužne radnje (ostavljaju svoj miris, skraćuju i oštre nokte).

Skrivalice

Igrajte se igre skrivanja sa svojom mačkom. Sakrivajte njene omiljene igračke u različite uglove stana, a ako vaša maca ne razume baš najbolje šta od nje očekujete – prskanjem igračaka sprejom sa feromonima ili trljanjem mačje trave o njih odmah ćete je podstaći na potragu. Menjajte igračke svakog dana, kao i mesta na kojima ih sakrivate.

Mozgalice

Nabavite kong igračku (sa šupljinama u koje možete staviti granule) koju će mačka da prevrće i okreće dok ne ispadnu granule ili dok ih ne ulovi šapicama, ili posudu s hranom u obliku lavirinta kako bi se maca za svaki zalogaj malo potrudila. I ne brinite, ovo ne predstavlja mučenje za vašeg mezimca već radost što će da „lovi plen” i učiniće ga ponosnim kada ga osvoji.

Društvo

Ako vas i uprkos svim zabavnim aktivnostima i dalje pomalo grize savest što je vaš mezimac tokom nekoliko sati sam u domu, pravo je vreme da se odlučite da svoju porodicu proširite za još jednog mačjeg člana. I poslovica kaže „Mačka se gaji u paru”. Dvema mačkama u domu nikada neće biti dosadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: