Povećan broj gorila, ali su i dalje ugrožene

Međunarodna unija za zaštitu prirode sa sedištem u Švajcarskoj promenila je danas status planinskih gorila iz "ekstremno ugrožene vrste" u "ugroženu vrstu".

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

09:15

Povećan broj gorila, ali su i dalje ugrožene
Foto: Thinkstock ilustracija

"Budući da se ceo svet suočava sa nestajanjem životinjskih vrsta ovo je veliki uspeh u zaštiti prirode", rekla je predsednica i vodeća naučnica Fondacije "Dajan Fosi" Tara Stoinski.

Ta fondacija je dobila ime po američkoj zoološkinji čiji je rad privukao pažnju međunarodne javnosti na planinske gorile i čiji su memoari bili osnova za film iz 1988. "Gorile u magli" sa Sigurni Viver.

Nakon što su planinske gorile bile pred istrebljenjem njihov broj se polako povećava, prenela je agencija Asošiejted pres.

"Poboljšali smo njihovu zaštitu tako što smo obezbedili životnu sredinu gde će da se razvijaju i rastu", rekla je direktorka Međunarodnog programa za zaštitu gorila Ana Bem Masozera.

On je dodala da se mora imati vidu da broj planinskih gorila i dalje može da se smanji jer postoje samo dve male populacije u dva nacionalna parka.

Vlasti nekoliko država u kojima se nalaze planinske gorile podržale su dodatnu zaštitu granica nacionalnih parkova unutar kojih nije dozvoljen lov, seča drva ili asfaltiranje puteva.

Obezbeđena je i zdravstvena nega tako što je organizovana obuka za veterinare u svim zemljama gde se nalaze planinske gorile, navodi AP.

Lov u nacionanim parkovima je zabranjen ali gorile često mogu da upadnu u zamke koje su postavljene za druge životinje. Kada se tako nešto desi, pozivaju se veterinari da im očiste rane. Kristin Giljardi ovo naziva "ekstremnom zaštitom".

"Ovo je totalna pobeda zaštite prirode, a nema ih puno", dodala je Krisitn Giljardi.

Planinske gorile žive u gustim i magloovitim šumama u oblasti "uspavanih" vulkana u istočnoj Africi. Njihovo stanište su nacionalni parkovi koji obuhvataju delove Ugande, Ruande i Demokratske Republike Kongo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: