Ljubimac na B92.net

Uginula retka ptica: Sumnja se da nije adekvatno lečena

Prva jedinka beloglavog supa koja se izlegla u zatvorenom prostoru beogradskog zoološkog vrta uginula je posle mesec i po dana pošto je puštena u prirodno stanište rezervata “Uvac”.

Izvor: B92, glaszapadnesrbije.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ova grabljivica, po svemu sudeći, nije se adaptirala na prirodne uslove, uginula je zbog gladi odbijajući da uzime hranu sa hranilišta. Stručnjaci sumnjaju da su za smrt ove retke ptice odgovorni veterinari.

Lešinar koji se izlegao prošle godine u veštačkim uslovima u kavezu Zoološkog vrta početkom septembra, pušten je u prirodno stanište rezervata “Uvac” u okviru projekta “Praćenje beloglavog supa satelitskim odašiljačima”.

Posle puštanja ptica se lako vinula u visine iznad uvačkih litica, što je stručnjake navelo na mišljenje da će se bez problema prilagoditi prirodnom staništu. Prateći odašiljač, videlo se da se sup pridružio ostalim lešinarima tokom leta, ali da bi se od njih odvajao kada bi sleteli na hranilište. Iz Specijalnog rezervata prirode “Uvac” kažu da su na razne načine pokušavali da privole pticu da počne da uzima hranu.

"Više puta smo mu donosili najbolju parčad mesa i stavljali na mesta na kojima su odašiljači pokazali da je spavao. Jednom smo izneli i čak celo, međutim, nije bilo efekta. Na foto-zamkama uočeno je da su druge ptice dolazile i jele, ali ne i on", pričaju u rezervatu “Uvac” i dodaju da su se nadali da je ptica hranu uzimala na drugim mestima mimo hranilišta, prevashodno na Pešteru, gde narod baca uginulu stoku.

Ipak, realnost je bila drugačija, rendžeri su ga pronašli iznemoglog u jednom od pešterskih sela.

"Po svemu sudeći sup nije uspeo da se navikne na prirodno stanište. Kada smo ga pronašli nije imao povreda na sebi, primetno je bilo da je oslabio nekoliko kilograma", ističe direktorka Specijalnog rezervata prirode “Uvac” Miljka Dučić i dodaje da je odmah otpremljen veterinaru u Čačak koji je licenciran od Republičkog zavoda za zaštitu prirode da leči ove grabljivice.

Iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica sumnjaju da ptica nije adekvatno lečena nakon što je stigla kod veterinara i podsećaju da je ovo šesta jedinka koja je uginula nakon veterinarskog pregleda, što ukazuje da se zbog ozbiljnosti projekta nešto hitno morati menjati.

Inače, beloglavi sup koji je uginuo u kanjonu Uvca trebalo je da bude pušten na Staroj planini, radi ponovnog naseljavanja ove grabljivice na tom prostoru. Međutim, u Fond za zaštitu ptica grabljivica i Biološkom institutu “Siniša Stanković” smatrali su da se na toj planini još nisu stvorili uslovi da se oformi kolonija ovih jedinki.

Vesti

Zatvorenici u Zrenjaninu pomažu napuštenim psima

Azil za napuštene pse napravljen je u Sremskoj Mitrovici unutar zatvorskog kompleksa i grupi zatvorenika dodeljeno je staranje o njima. Dvanaest zatvorenika pomaže da se objekti u kojima psi žive čiste, hrane ih, šetaju ih i obučavaju. Ova priča vodi u još jedan zatvor, ovog puta u Zrenjaninu.

Vesti petak 30.11. 10:50 Komentara: 10
strana 1 od 13 idi na stranu